MSI: Privatizarea Postei Romane, reanalizata dupa ce belgienii de la bpost nu au inaintat nicio oferta angajanta. Petrescu: Listarea pe bursa, cea mai buna varianta de capitalizare
Operatorul postal belgian bpost nu a inaintat o oferta angajanta pentru preluarea celor 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana pana la data limita de 15 septembrie. In acest context, procesul de privatizare va fi reanalizat, a anuntat, marti, Ministerul pentru Societatea Informationala.
" Avand in vedere imbunatatirea situatiei economice a Postei Romane si diversificarea portofoliului de servicii oferite, MSI considera ca procesul de privatizare, aprobat prin HG nr. 761/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar sa fie supus analizei Guvernului Romaniei", noteaza ministerul.
In ultimii ani, Posta Romana a initiat mai multe actiuni in perspectiva unei capitalizari rapide si consistente, metoda aleasa de actionarul majoritar, statul roman, fiind majorarea de capital prin aport de capital privat.
"De la momentul achizitionarii dosarului de prezentare de catre bpost, pana in prezent, echipa implicata in proces a sustinut un nivel consistent al discutiilor cu potentialii investitori, pe marginea oportunitatii investitionale. In cadrul discutiilor s-au abordat teme legate de planul de eficientizare a cheltuielilor si a retelei operationale, de situatia financiara, de situatia litigiilor, dar si de cadrul de reglementare. In perspectiva privatizarii, atat actionarul majoritar, cat si Posta Romana au intreprins toate demersurile care sa clarifice si sa imbunatateasca pozitia companiei ca oportunitate de investitii. Astfel, numirea unui management pe baza standardelor guvernantei corporative, in acord cu principiile OCDE, si dezvoltarea unui plan de afaceri care sa imbunatateasca semnificativ calitatea serviciilor universale oferite cetatenilor au fost implementate in ultimul an", precizeaza MSI.
Totodata, Posta Romana, cu sprijinul Consiliului Concurentei, a pregatit documentatia necesara pentru evaluarea de catre Comisia Europeana a relatiei dintre statul roman si compania publica, din perspectiva ajutorului de stat.
In 3 februarie, MSI anunta ca statul roman a acceptat oferta neangajanta depusa de bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la CNPR. Admiterea in etapa de due-diligence a procesului de privatizare a presupus, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare.
Operatorul belgian a avansat, la finalul lunii septembrie 2014, oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile CNPR.
Alexandru Petrescu, directorul general al Companiei Nationale Posta Romana: Vanzarea de actiuni prin subscriptie publica reprezinta, la momentul actual, cea mai buna varianta de capitalizare pentru Posta Romana
"Privatizarea Postei nu a esuat. Faptul ca actuala formula de privatizare nu a avut un deznodamant nu inseamna ca Posta nu poate cauta o varianta de capitalizare mai adecvata situatiei economice actuale a companiei. Este evident ca Posta Romana nu se mai afla, in acest moment, in situatia din 2012, cand a fost fost aprobata HG 761 privind strategia de privatizare (...) Cred ca, in acest moment, cea mai buna varianta de capitalizare ar fi vanzarea de actiuni prin subscriptie publica, respectiv listarea pe piata de capital. Posta Romana ar fi o oportunitate unica pentru investitorii pe bursa si cred ca aceasta este cea mai buna metoda de extindere a optiunilor de capitalizare. Repet: Un esec ar fi fost vanzarea companiei sub valoarea ei reala. In acest moment, oportunitatea investitionala este mult mai buna si merita o reanalizare a metodei de capitalizare", a precizat Petrescu, pentru Agerpres.
Oficialul a subliniat ca "in acest moment, Posta Romana este o companie care a inregistrat un profit de 5 milioane de euro la finalul anului trecut, dupa cinci ani de pierderi".
"Ne vom mentine in marja de profit si in 2015, in conditiile in care am programat investitii consistente. Chiar si asa, compania este in momentul cel mai bun pentru atragerea de capital, insa nu oricum, nu in orice conditii", a spus Alexandru Petrescu.
Mai exact, pentru 2015, compania tinteste mentinerea in marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan amplu de investitii, in valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua si in 2016.
Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea in proportie de 25%.
Posta Romana detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.