Motivul pentru care RCS&RDS a fost amendat de CNA cu 90.000 de lei
CNA a amendat astazi cu 90.000 de lei compania de telecomunicatii RCS&RDS pentru ca a scos din grila, in Arad, televiziunea locala Info TV. Postul este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de cablu, potrivit principiului "must carry", sustin reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, cazul Info TV, o televiziune care, pe 9 februarie, a fost scoasa din pachetul analogic din Arad al operatorului de cablu RCS&RDS. In acest caz, CNA a primit 35 de reclamatii, relateaza Mediafax.
Potrivit CNA, televiziunea Info TV, apartinand societatii Infoton SRL din Arad, care are licenta din 11 decembrie 2003, nu a fost transmisa in reteaua RCS&RDS, in pachetul analogic, de baza, in perioada 9 - 15 februarie. In data de 15 februarie, RCS&RDS a reintrodus Info TV in pachetul sau extra.
Insa, in sedinta de joi a CNA, Lazar Faur, redactorul-sef al Info TV, a spus ca RCS&RDS a introdus Info TV in pachetul sau extra si nu in pachetul de baza, asa cum prevede principiul "must carry" din legislatia audiovizualului, si pe o frecventa care poate fi receptionata numai intr-o mica zona din Arad.
"Ieri am fost introdusi intr-o formula neoperationala, intr-un program extra, la o frecventa de la capatul capatului benzii. Nu ne receptioneaza nimeni cu exceptia centrului centrului Aradului, unde are sediul inspectorul CNA. Noi de la sediul nostru nu putem receptiona Info TV pe reteaua RCS", a spus Lazar Faur.
El a mai spus ca Info TV emite de 18 ani, a avut intotdeauna o audienta buna la Arad si difuzeaza 60 de programe proprii pe saptamana.
Potrivit lui Lazar Faur, pe frecventa din reteaua RCS&RDS pe care era difuzata inainte televiziunea Info TV a fost introdusa televiziunea regionala TVT89. Acest post este detinut de societatea M.C.T. IMPEX SRL, ai carei asociati sunt: Cornu Georgica (70%) si Caraiman Lucian Nicu (30%).
Lazar Faur a spus ca TVT89 este o televiziune din Timisoara si nu difuzeaza programe locale din Arad.
Pe de alta parte, reprezentantul RCS&RDS, Lucian Mihai, le-a spus membrilor CNA ca Info TV este in prezent in reteaua din Arad a companiei de telecomunicatii. "Dar nu se vede in Arad", i-a reprosat Lazar Faur, redactorul-sef al Info TV. El a precizat ca situatia Info TV este in prezent "dezastruoasa".
Christian Mititelu, membru al CNA, a propus amendarea RCS&RDS cu 90.000 de lei. "Acest cablist isi bate joc de CNA si de televiziuni amarate. Din doua in doua saptamani ne fac treaba asta. Este evident rea credinta", a spus Mititelu.
Si Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus ca, in ciuda sanctiunilor aplicate RCS&RDS, compania de telecomunicatii continua sa nu respecte legislatia audiovizualului si nu respecta principiul "must carry".
"Dupa ce le-am dat saptamana trecuta 100.000 de lei amenda, nu s-a intamplat nimic", a spus Cristina Trepcea. Ea a facut referire la faptul ca, pe 31 ianuarie, CNA a amendat RCS&RDS pentru ca a scos din grila televiziunea National 24 Plus, un post care este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de cablu, potrivit principiului "must carry".
Pe de alta parte, Narcisa Iorga si Ioan Onisei, membri ai CNA, au spus ca situatia Info TV nu este clara, intrucat acest post a retransmis intr-o anumita perioada programele TVT89.
In urma mai multor runde de vot si propuneri, aplicarea unei amenzi de 90.000 de lei operatorului RCS&RDS a fost adoptata cu sase voturi "pentru" si trei voturi "impotriva".
Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementeaza principiul "must carry", ce prevede televiziunile pe care operatorii de cablu trebuie sa le retransmita obligatoriu in grilele lor. Totodata, societatea a incalcat articolul 74 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".
RCS&RDS a mai primit o amenda in cuantum de 100.000 de lei de la CNA, in 14 decembrie, din cauza ca a scos din grila, in Arad, televiziunea regionala West TV, un post care este de asemenea obligatoriu la retransmisie.
In prezent, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie sa retransmita obligatoriu: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, studioul teritorial TVR Cluj, studioul teritorial TVR Craiova, studioul teritorial TVR Iasi, studioul teritorial TVR Targu Mures si studioul teritorial TVR Timisoara; televiziunile stabilite prin acorduri internationale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - in ordinea indicelui anual de audienta furnizat de Asociatia Romana pentru Masurarea Audientelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Antena 3, Prima TV, National TV, OTV, B1 TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, GSP TV, Euforia Lifestyle TV, U Televiziune Interactiva, National 24 Plus, Trinitas TV, Mynele TV, DDTV, Music Channel, Neptun TV, Alfa Omega TV, The Money Channel, Party TV, Speranta TV).
De asemenea, articolul 82 prevede si faptul ca "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista; criteriul de departajare va fi ordinea descrescatoare a audientei".
In cazul in care nu introduc in grilele lor o televiziune obligatorie la retransmisie, operatorii de cablu risca sa fie sanctionati de CNA cu amenzi cuprinse intre 10.000 lei si 200.000 de lei.
Citeste si:
CNA: Emisia postului Antena 1, suspendata timp de 10 minute, din cauza inregistrarii cu Emil Boc nud