Motivele pentru care ne pierdem pe drumul spre succes. Cum bifam esec dupa esec
Putini oameni ajung sa aiba jobul pe care il viseaza, sa traiasca acolo unde isi doresc, sa faca toate lucrurile pe care si le-au propus. Cei mai multi sfarsesc avand joburi mediocre, locuind in orase pe care le detesta, inconjurati de oameni cu care nu se asociaza in vreun fel. Motivele pe care le invoca sunt numeroase: obisnuinta, comoditate, teama de a cauta altceva, ratiuni economice etc. Persoane cu potential ajung sa se piarda pe drum, ratandu-si astfel obiectivele, noteaza Business Insider.
Cum ajungi sa ratezi succesul? Specialistii contactati de Business Insider explica mai multe modalitati prin care oamenii nu reusesc sa-si indeplineasca obiectivele, fie ca le fixeaza pe termen lung, fie ca sunt stabilite pe termen scurt.
Obiectivele pe termen lung necesita numeroase sacrificii, atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau. Sacrificiile ajung sa te influenteze in mod negativ, ranind numeroase persoane din anturajul tau. In final, toata lumea are de suferit, motiv pentru care decizi sa renunti la visurile sale.
Cand nu ai atins apogeul profesional, o hotarare inteleapta pare sa dai tot ce ai mai bun din tine pentru a recupera si a ajunge acolo unde-ti doresti cel mai mult: in varf. Cel putin, asa suntem sfatuiti de cei care au ajuns acolo. Aici se pierd insa cei mai multi, cred specialistii.
Suntem invatati sa luptam pentru ceea ce ne dorim, dar atunci cand intervin diverse piedici pe care aparent nu le putem ocoli, ni se spune ca „totul va fi bine", ca "nu trebuie sa ne ingrijoram”, „vom gasi noi solutia”. Daca ne simtim rau, cei din jur ne recomanda „odihna”, daca suntem prea obositi ni se spune „s-o lasam mai moale”. Interesant este ca noi ajungem sa credem aceste lucruri, si anume daca luam lucrurile pas cu pas, vom reusi sa ajungem in varf. Nimic mai fals. De fapt, pentru fiecare dintre noi succesul inseamna sa facem ceea ce ne place, ceea ce ne dorim, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. Sa gasim cheia unei vieti echilibrate, sa reusim sa mentinem relatii de succes, sa conducem afaceri infloritoare etc.
In drumul spre succes incepem sa ne justificam esecurile, hotararile gresite pe care le luam incercand sa facem de fapt totul „ca la carte”. Ne mintim ca ne simtim bine si ca vom ajunge acolo unde ne dorim. Aici intervin diferentele intre cei care ajung in top si ceilalti, care doar tanjesc dupa primul loc. Persoanele din prima categorie nu se dau inapoi de la greutati, aleg mereu calea mai dificila si sunt sinceri cu ei insisi. Ceilalti continua sa se minta ca au obosit si ca trebuie sa ia o pauza.
Important de notat este ca fiecare zi conteaza. Fiecare minut, fiecare secunda in care evitam sa facem lucruri importante, ignoram sfaturi cu greutate, refuzam sa evoluam, sa ne asumam riscuri si sa progresam. Uneori din teama de a gresi. Alteori, din o sumedenie de alte motive.
Specialistii in resurse umane considera ca oamenii ating succesul atunci cand isi dau toata silinta sa ajunga acolo, cand ceea ce fac presupune o multime de sacrificii, cand le este foarte greu. Nu exista un secret al succesului. Nimeni nu a descoperit pana acum reteta minune. Tine doar de taria de a ne arunca in lupta. In jungla de zi cu zi, potrivit jurnalistilor americani. Fara lupta, niciodata nu vom fi aproape de reusita.
De aceea, fiecare zi conteaza. Ziua de astazi e mai importanta decat maine. Si ce-i mai important e sa dam la o parte scuzele, gasite deseori tot de noi: nu exista zile proaste, momente in care ne simtim rau, clipe in care nu vrem sa facem nimic pentru ca... nu vrem. Exista doar rea-vointa.