Cu ce vine noul an: clasa pregatitoare, spitale privatizate, un alt calcul al prestatiilor sociale
Introducerea clasei pregatitoare, noi evaluari la clasele a II-a şi a IV-a, privatizarea spitalelor, regandirea listelor de medicamente şi a programelor de sanatate, schimbari privind modalitatea de calcul a prestatiilor sociale sunt cateva dintre importantele noutati in plan social, din 2012.
Cea mai importanta noutate in educatie, in 2012: Clasa pregatitoare
Anul 2012 va aduce invatamant cateva noutati impuse de legea educatiei, una dintre ele referindu-se la introducerea clasei pregatitoare. Astfel, elevii nascuti in anul 2005 reprezinta ultima generatie admisa in invatamantul primar fara sa fi fost in clasa pregatitoare, din anul scolar 2012 - 2013 aceasta devenind obligatorie, scrie Mediafax.
Potrivit Legii educatiei nationale, masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012 - 2013. Copiii nascuti in 2005 vor fi admisi in clasa intai fara clasa pregatitoare, iar cei nascuti in 2006 vor intra in clasa pregatitoare.
Pentru copiii nascuti in intervalul 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006 parintii vor putea opta daca prelungesc inca un an grupa mare sau daca cei mici merg in grupa pregatitoare. In cazul in care copiii nascuti in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie raman inca un an in gupa mare, in anul scolar 2013-2014 vor intra in clasa pregatitoare.
Potrivit legii, in clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
In clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor legali sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu cerinte educationale speciale cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.
De asemenea, MECTS a mai pregatit o noutate. Si anume, liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa, potrivit metodologiei Ministerului Educatiei privind cifra de scolarizare in anul de invatamant 2012-2013.
Astfel, unitatile de invatamant de nivel liceal cu promovabilitate sub 15% la examenul de Bacalaureat 2011 "vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa". Unitatile de invatamant de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum si cele care au cate o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a sunt exceptate de aceste reglementari.
De asemenea, masura privind introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" se aplica din anul 2012.
Tot din 2012 incepe evaluarea de la finalul clasei a II-a, - evaluarea competentelor fundamentale: scris-citit si matematica. Rezultatele evaluarilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. rezultatele evaluarii si planurile individualizate se comunica parintilor elevilor si constituie documente din portofoliul educational al elevului.
O alta evaluare va fi cea de la finalul clasei a IV-a, prin esantionare, o evaluare a nivel natonal a competentelor fundamentale dobandite in cclul primar, dupa modelul testarilor internatonale, pentru
diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar.
diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar.
De asemenea, la finalul clasei a VI-a, toate scolile, in baza unei metodologii elaborate de MECTS, organizeaza si realizeaza evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare,
matematica si stiinte.
matematica si stiinte.
O alta noutate vizeaza organizarea invatamantului profesional. In invatamantul superior in 2012 vor fi terminate alegerile pentru noile structuri de conducere ale univeristatilor si vor fi consfintite primele consortii universitare. De asemenea, MECTS analizeaza oportunitatea reintroducerii concursului de admitere la facultate.
Cuvantul de ordine in sanatate, in 2012: privatizarea
Sistemul sanitar are in fata un an foarte dificil. Asta pentru ca, la numai cinci ani de la schimbarea legii sanatatii, respectiv in 2006, aceasta este schimbata din nou, Daca in 2006 miza era legea spitalelor pentru eliminarea conflictelor de interese, alfel spus directorii sa nu mai fie rectori sau senatori sau presedinti ai Colegiului Medicilor, in 2011 miza este privatizarea, cea a serviciilor de ambulanta, a spitalelor si a caselor de asigurari de sanatate.
Casele de asigurari de sanatate publice vor dispare a, iar locul lor va fi luat de casele private care se interpun intre CNAS si funizorii de servicii medicale. De asemenea, statul renunta la monopolul asupra sistemului de urgenta, pe care il deschide privatilor.
La fel si spitalele care se pot transforma in fundatii sau societati comerciale, unde angajatii vor putea primi mai multi bani decat este prevazut acum in grila de salarii. De asemenea, oamenii vor scoate din buzunar anumite sume sub forma de coplata, iar din banii alocati obligatoriu pentru asigurarile de sanatate vor primi un pachet minim de servicii medicale. Pentru tot ceea ce vor dori in plus vor scoate bani din buzunar sau vor fi obligati sa faca o asigurare suplimentara de sanatate.
Listele de medicamente vor fi si ele regandite, la fel ca si programele nationale de sanatate.
Anul 2012 aduce, la nivelul Ministerului Muncii, schimbari privind modalitatea de calcul a prestatiilor sociale si noi institutii
Din 2012, in subordinea Ministerului Muncii ar urma sa functioneze doua noi institutii, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si Observatorul Social, dar si o Comisie Nationala de Economie Sociala si facilitati fiscale pentru intreprinderile sociale care reinvestesc integral profitul.
Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala a rezultat din reorganizarea Agentiei pentru prestatii sociale, adaugarea unei directii de inspectie sociala si suplimentarea cu 287 de posturi a schemei de personal, prin transferuri intre institutii.
Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta, pentru aplicarea, incepand cu anul viitor, a prevederilor Legii asistentei sociale, si are in vedere intarirea capacitatii de control a institutiei.
In acest sens, au fost introduse si sanctiuni pentru administratia centrala sau locala, persoane fizice sau juridice care ii impiedica pe inspectorii sociali sa isi exercite controalele si verificarile. Ministerul mai are in vedere si infiintarea Observatorului Social National, institutie care, potrivit ministrului Muncii, Sulfina Barbu, ar trebui sa aiba rolul de a face politici publice mult mai coerente.
De asemenea, in Legea privind economia sociala, sunt prevazute infiintarea unei Comisii Nationale de Economie Sociala si facilitati fiscale pentru intreprinderile sociale care reinvestesc integral profitul.
Tot de anul viitor urmeaza sa intre in vigoare o parte dintre legile subsecvente Codului de asistenta sociala. Astfel, din 2012 autoritatile locale vor fi obligate prin lege sa aloce bani sistemului de protectie a copilului, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare a serviciilor, in prezent fiind judete care nu contribuie cu nicio suma.
Prin modificarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, s-a prevazut ca de la bugetul de stat se vor aloca bani in cuantumul standardelor de cost pentru serviciile sociale, aprobate prin hotarare de guvern, de la bugetele locale ale judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare a serviciilor, de la bugetul local al comunelor, oraselor si municipiilor si din donatii, sponsorizari si alte forme private de contributii banesti, permise de lege.
Acelasi proiect de act normativ mai prevede si sanctionarea cadrelor didactice si a parintilor care aplica tratamente degradante minorului, acestia putand fi amendati cu sume pana in 2.500 de lei, respectiv pana la 1.000 de lei.
La propunerea MMFPS, Guvernul a decis eliminarea, din 2012, a obligativitatii indexarii semestriale a valorii nominale a unui tichet de masa, cadou sau de cresa. Pana acum, valoarea nominala a tichetelor de masa, cadou si de cresa se indexa semestrial cu indicele preturilor de consum, inregistrat la marfurile alimentare, respectiv cu indicele inflatiei, comunicate de Institutul Nationala de Statistica.
Documentul adoptat de Guvern prevede ca valoarea nominala a unui tichet de masa poate fi indexata semestrial cu indicele preturilor de consum, inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica iar valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa poate fi indexata semestrial cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica.
Practic, prin aceasta modificare, indexarea semestriala a valorii nominale a unui tichet de masa si valorii sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa nu mai este imperativa.
Raportarea prestatiilor sociale la Indicatorul Social de Referinta (ISR), masura luata pentru "a aduce ordine in sistem"
MMFPS a explicat ca aceasta ordonanta de urgenta aduce o modalitate de calcul unitara si stabileste ca toate prestatiile sociale sa se raporteze la un indicator social de referinta. ISR reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat. Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de lei, prin Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin Legea cadru a Asistentei Sociale 292/2011.
MMFPS a mai aratat ca ISR este o practica europeana si este prima oara cand prestatiile sociale sunt raportate la un astfel de indicator, iar pe masura ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistentei Sociale intra in vigoare, cele 54 de prestatii din prezent vor fi reduse la noua tipuri de alocatii, indemnizatii si facilitati.
Si institutia agentului de munca temporara a fost revizuita in conformitate cu normele europene, in aceasta categorie putand intra toate persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ong-urile, indiferent daca au sau nu scop lucrativ, vechiul cadru legislativ limitand posibilitatea de a se autoriza ca agent de munca temporar doar pentru societatile comerciale.
De asemenea, prin noul act normativ au fost flexibilizate conditiile, termenul in care agentul de munca temporara este obligat sa comunice Agentiei Teritoriale Judetene de Prestatii Sociale eventualele modificari privind datele unitatii, fiind prelungit, de la cinci la 30 de zile.
O alta modificare vizeaza autorizatia de functionare care va putea fi prelungita din doi in doi ani.
Ministerul Mediului va continua in 2012 programul Rabla
In 2012 va continua programul Rabla, care va functiona in conditii similare celor de pana acum. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunta ca programul Rabla va reporni in februarie, dupa ce ministerul va anunta public producatorii auto care vor participa. El preciza ca in 2011 au fost predate 120.000 de masini.
Totodata, in februarie va reporni si programul Rabla pentru tractoare, pentru care ministrul anunta ca exista interes.
Pe de alta parte, in 2012 se vor aplica noile prevederi ale legii care prevede restituirea banilor din taxa auto, act normativ care a fost adoptat, la mijlocul lunii decembrie, de Camera Deputatilor, si care urmeaza sa fie promulgat.
Actul normativ prevede, pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta fata de variantele anterioare, astfel ca cei care au platit-o in vechea forma pot cere rambursarea diferentei.
Ministrul Laszlo Borbely declara in 20 decembrie, ca sumele platite pentru taxa auto care trebuie recuperate vor fi returnate de catre ANAF si ca exista resurse financiare pentru restituirea taxei.
Pe de alta parte, noua lege incearca sa aplice principiul "poluatorul plateste", astfel ca noua taxa de poluare "va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa".
Un alt program care va fi pus in aplicare in 2012 va fi cel privind reabilitarea falezelor litoralului Marii Negre. Laszlo Borbely anunta la sfarsitul lunii noiembrie ca pentru reabilitarea falezelor litoralului vor fi folosite 136 de milioane de euro, din fonduri europene, si ca in luna ianuarie urmeaza sa fie incheiata procedura de depunere a documentatiei pentru aceste proiecte.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: