"Ministerul pentru moment nu cere nimic. Suntem la inceputul unei investigatii care vizeaza un potential prejudiciu de amploare intr-un caz complex. Este firesc, este prudent si este in sensul apararii intereselor statului ca ministerul, alaturi de alte institutii, sa-si rezerve dreptul ca, daca la sfarsitul acestei investigatii va exista un prejudiciu si aceasta investigatie va arata ca noi am fost prejudiciati sau am suferit cumva, sa putem sa ne recuperam aceste prejudicii. Ceea ce facem este doar ce se cade din punct de vedere prudential si anume ne rezervam dreptul de constituire ca parte civila la inceputul unui exercitiu de investigare ca, daca exista cumva ceva de recuperat, si noi sa o putem face", a explicat ministrul, citat de Agerpres.

El a aratat ca, deocamdata, este o speculatie sa vorbim inclusiv despre existenta unui prejudiciu. "Exista o cercetare in curs si noi am contribuit si am colaborat cu toate organele de cercetare inca dinainte", a mai spus Grigorescu.

Intrebat daca exista riscul suspendarii Memorandumului de intelegere semnat de Guvernul Romaniei cu KazMunayGaz din 2013, ministrul a raspuns: "Riscuri exista tot timpul. Noi separam lucrurile cum este si firesc. Romania este o tara deschisa investitiilor si isi trateaza toti investitorii nediscriminatoriu, iar Ministerul Energiei va continua acest lucru. Nu este prima data cand o companie importanta din sectorul energetic face obiectul unei investigatii de amploare, cu potentiale consecinte extrem de complicate. Dar acest lucru nu a facut ca Romania sa devina mai putin un mediu potrivit pentru investitii si pentru afaceri inclusiv in sectorul energetic. Romania este un stat de drept. Pe de alta parte, este normal ca si noi sa ne aparam interesele noastre, cum sunt convins ca si investitorii o fac in egala masura".

Marti, in cadrul unei conferinte de presa, Grigorescu a precizat, referitor la situatia actuala de la Rompetrol, ca aceasta nu e un caz singular, mentionand, totodata, ca “vom mai vedea situatii similare si nu neaparat in energie”.

La inceputul saptamanii, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro.

Potrivit DIICOT, 14 suspecti au fost pusi sub acuzare pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, inselaciune, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani, manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare.

Procurorii sustin ca, in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati infractionale in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare, folosirea si/ sau insusirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidentierea in actele contabile ale societatilor pe care le controlau a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, spalarea sumelor de bani rezultati din activitatile infractionale si externalizarea fondurilor astfel obtinute din activitatile infractionale.

La grupul infractional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit si alte persoane care, prin exercitarea cu rea-credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost initiat si constituit grupul infractional, respectiv disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice (creanta Libia si Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza, neplata cu rea-credinta a obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor la bugetul de stat sub diferite forme, insusirea, traficarea si/sau folosirea in interesul personal al membrilor grupului infractional sau al entitatilor juridice ce au facut/ fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, activitate ce a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea Ordonantei de Urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC Rompetrol Rafinare SA le inregistra la data de 30 septembrie 2003, in cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de Ministerul Finantelor Publice.