La inceputul acestei saptamani, Frank Timis, care in 2010 avea o avere estimata la 670 milioane de euro, potrivit revistei Forbes, a incheiat un alt contract extrem de important pentru compania pe care o reprezinta.

Si anume, grupul al carui presedinte este, African Minerals, a vandut 25% din actiunile proiectului de exploatare a zacamintelor de fier din Sierra Leone. Aceasta din urma are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la aproximativ 12,8 miliarde de tone.

Pachetul de 25% din proiectul Tonkolili reprezinta, de fapt, o investitie din partea chinezilor de la Shandong Iron & Steel Group Co. (companie detinuta de statul chinez), in valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Dupa finalizarea tranzactiei cu Shandong , romanul a bifat si cea mai mare crestere a actiunilor African Minerals, listate la Bursa de la Londra, care au ajuns la o valoare record dupa o crestere in timpul unei sesiuni de tranzactionare de 7,3%.

Acordul dintre chinezi si African Minerals include, totodata, un discount de 15% pe care compania condusa de intreprinzatorul roman il va oferi celor de la Shandong, subliniaza FT. In acest mod, asiaticii si-au rezervat dreptul de a cumpara in plus 10 milioane de tone de fier anual, la un pret mai mic.

Cine este Frank Timis

Nascut in Borsa (Maramures), Timis a absolvit o scoala vocationala de mecanica, iar la 16 ani a dat Romania pe Australia. La inceput si-a castigat existenta ca sofer de camion. Cum a ajuns insa din sofer, presedintele unor companii listate pe bursa londoneza, iar mai tarziu, parintele afacerii Rosia Montana? In 2001 a infiintat compania Regal Group Services, in Insulele Virgine Britanice. Mai tarziu insa, Regal Group Services se transforma in Regal Petroleum, firma listata pe bursa din Londra.

De departe, 1995 a fost anul sau gratie, an in care a descoperit in curtea Regiei Autonome a Cuprului din Deva, o vana de aur a Romaniei. Cei mai multi bani i-a facut insa din industria extractiva.

Averea sa a cunoscut o crestere spectaculoasa in 2010 (la aproape 670 milioane de euro), datorita unor miscari de pe pietele de capital si cresterii valorii activelor de pe bursele de marfuri.

Timis detine astazi 12,4% din actiunile African Minerals si face parte din topul celor mai bogati oameni din Marea Britanie, acolo unde traieste de cativa ani.

Citeste si:

Asia, noul taram al fagaduintei. Cine sunt miliardarii care au facut averi impresionante in China FOTO

Au salarii de 1$, dar sunt miliardari. Cum este posibil

Ce miliardari au mostenit un imperiu fara sa munceasca pentru el GALERIE FOTO