Decizia intervine pe fondul scaderii increderii in marile grupuri informatice americane, banuite ca folosesc in mod abuziv datele personale pe Internet, precum si dupa dezvaluirile din ultimii ani cu privire la practicile serviciilor americane de informatii pe vechiul continent.  

Fara acordul Deutsche Telekom si al clientilor, "Microsoft nu va avea acces la datele salvate in aceste centre", a promis grupul american.

Prin acest parteneriat, "clientii Microsoft vor putea alege un nivel de protectie a datelor, corespunzand cerintelor companiilor germane si numeroaselor entitati publice", a comentat la randul sau Deutsche Telekom, adaugand ca datele clientilor vor ramane in Germania.  

Incepand din 2013, odata cu dezvaluirea existentei unui vast sistem de spionaj in Europa apartinand serviciului american de informatii NSA, Comisia Europeana negociaza cu SUA acordarea unor garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale ale europenilor cand aceste date sunt analizate pe teritoriul american.