Mediul de afaceri din SUA incepe sa se clatine. Cum fura China din secretele de business ale Americii
Xi Jinping, prim-secretar al Partidului Comunist Chinez, considerat urmatorul lider al celei mai mari natiuni din lume, primeste tot mai multe remarci negative din partea americanilor cu privire la strategiile asiatice de business.
In timpul primei sale vizite oficiale in SUA, eveniment care a avut loc saptamana aceasta, Sen. John Kerry a acuzat o companie chineza ca a dus la falimentul unui competitor american, prin distrugerea software-ului intern al firmei rivale.
Strategia folosita de firma chineza este doar una dintre putinele miscari pe care intreprinderile private asiatice au inceput sa le puna in practica pentru a elimina concurenta de pe piata.
Atacurile cibernetice, spionajul sau barfele printre jucatorii din industrie sunt cateva dintre “practicile” chinezilor, noteaza Business Insider.
Potrivit unui raport recent citat de site-ul american, hackerii chinezi incep sa fure tot mai multe secrete de afaceri din Statele Unite.
Ce se intampla de fapt
Companiile americane sunt victimele unor “intrusi tehnologici originari din China”, potrivit unui raport facut public de guvernul SUA al Contraspionajului Executiv National (NCE). Conform rezultatelor cercetarii, China incearca sa-si intareasca economia bazandu-se pe tehnologia americana, cercetarea si dezvoltarea din Statele Unite, dar si pe alte forme sensibile de proprietate intelectuala.
Cum se fura tehnologia americana
Expertii americani in energie au descoperit recent un angajat-spion al Superconductorului Statelor Unite, pus sa fure date si informatii din sistemul tehnologic al companiei si sa le furnizeze apoi catre Sinovel.
In cazul atacurilor cibernetice, hackerii chinezi pot lasa virusii in interiorul sistemelor computerelor din firmele americane, fara sa fie in pericol de a fi descoperite in urmatorii ani. Virusii nu pot fi detectati, sustin specialistii IT citati de Business Insider.
Este guvernul chinez implicat in toate acestea?
Numerosi informaticieni suspecteaza faptul ca guvernantii din China sunt responsabili de atacurile cibernetice asupra firmelor americane. Directiile atacurilor provin din guvernul chinez sau trupele militare, sunt de parere expertii.
Impactul asupra mediului privat din SUA
Impactul poate fi unul devastator. Cati specialisti sustin ca statul chinez fura annual aproape 400 de miliarde de dolari din informatiile pe care le sustrag din interiorul firmelor americane. Raportul NCE citat anterior da ca exemplu cazul intreprinderii Valspar, care a pierdut 20 de milioane de dolari, adica aproape o optime din profitul sau annual, dupa ce datele sale private au fost furate de catre competitorii chinezi.
Cum reactioneaza autoritatile nationale de securitate
Autoritatile nationale care se ocupa cu securitatea sunt ingrijorate, fara doar si poate. Intr-atat de mult incat au ajuns sa aiba contracte cu firme specializate de hackering pentru a proteja datele si informatiile secrete.
Timp de aproape un deceniu, diversi hackeri au accesat retelele computerizate de telecomunicatii ale companiei Nortel Networks. Daca China se afla in spatele acestor miscari, asa cum se suspecteaza in prezent, cea mai mare natiune din lume a castigat enorm in industria internetului si telefoniei.
Statele Unite au actionat destul de putin pana acum. Specialistii in securitate cibernetica pun presiune pe guvernul american sa constientizeze faptul ca actele revoltatoare ale Chinei pot avea repercusiuni grave asupra mediului de afaceri din “tara tuturor posibilitatilor”.