Tranzactia dintre Lafarge si Holcim a dus la crearea celui mai mare producator mondial de ciment, cu o cifra de afaceri de 34 de miliarde euro.

Noua entitate a anuntat ca in 2015 va reduce cheltuielile cu cel putin 200 de milioane de franci elvetieni si va realiza economii de 100 milioane de franci elvetieni. 

"Rezultatele trimestriale dezamagitoare ale Lafarge si Holcim arata expunerea acestor companii la dificultatile de pe piete. Acesta nu este un start bun pentru entitatea rezultata in urma fuziunii", a apreciat analistul Phil Roseberg, de la Bernstein. 

Conducerea LafargeHolcim a estimat ca in urma fuziunii se vor inregistra reduceri de costuri anuale de 1,4 miliarde euro, in urmatorii trei ani.

Miercuri, la Bursa de la Zurich, actiunile inregistrau un declin de 6%, evaluand compania la 36,1 miliarde de franci elvetieni. 

LafargeHolcim Ltd se confrunta cu sporirea concurentei din partea companiei germane HeidelbergCement AG care a anuntat ca este interesata de achizitionarea rivalei italiene Italcementi SpA, pentru 3,7 miliarde de euro. 

LafargeHolcim a anuntat ca va plati dividende de cel putin 1,30 franci elvetieni pe actiune pentru 2015. 

Holcim a intrat in Romania in 1997, iar in prezent detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 1.100 de angajati.  Tot in Romania, Lafarge produce, de peste 15 ani, materiale de constructii si activeaza in sectorul de ciment, agregate si betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde opereaza peste 1.000 de angajati sau colaboratori.