Lafarge si Holcim anunta concedieri, inaintea fuziunii care va crea un gigant cu afaceri de 34 mld. euro
Holcim
Producatorii de ciment Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) au anuntat ca vor face concedieri inaintea fuziunii lor, care va da nastere celui mai mare producator mondial de ciment, cu o cifra de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Holcim va concedia 120 de angajati din Elvetia, in timp ce Lafarge va renunta la 380 de angajati.
Luna aceasta, Lafarge si Holcim au obtinut aprobarea autoritatilor de reglementare din SUA pentru realizarii fuziunii, dupa ce firmele au fost de acord sa vanda fabrici, terminale si cariere de nisip. Astfel, Lafarge va vinde o fabrica de ciment si o cariera de piatra din statul Iowa, precum si terminale si centre de distributie din Minnesota, Wisconsin, Tennessee si Louisiana.
Anterior, Lafarge a anuntat ca a ajuns la un acord privind vanzarea fabricii din Iowa si a sapte terminale grupului Summit Materials, pentru 450 milioane de dolari in numerar, plus un terminal din Bettendorf, Iowa.
Holcim va vinde fabricile de ciment din Chicago, New Jersey, terminalele din Massachusetts, Michigan, Illinois si alte regiuni.
In decembrie, Uniunea Europeana a informat ca, in schimbul fuziunii, Lafarge va renunta la toate operatiunile sale de afaceri din Germania si Romania, iar Holcim trebuie sa vanda subsidiarele din Slovacia, Cehia, unele active din Spania si majoritatea activitatilor din Franta. Pe de alta parte, companiile vor putea pastra fabrica Holcim din Altkirch, Franta.
In primul trimestru din 2015, profitul net al Holcim a urcat la 310 milioane de franci elvetieni (330 milioane de dolari), de la 80 milioane de franci in primele trei luni din 2014.
Profitul operational al Lafarge a urcat cu 17%, in perioada ianuarie - martie 2015, la 403 milioane de euro (451 milioane de dolari), depasind estimarile analistilor, de 368 milioane de euro.
Holcim a intrat in Romania in anul 1997, iar in prezent detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.
Compania are aproximativ 1.100 de angajati.
Tot in Romania, Lafarge produce, de peste 15 ani, materiale de constructii si activeaza in sectorul de ciment, agregate si betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde opereaza peste 1.000 de angajati sau colaboratori.
Pe acelasi subiect: