Kodak, candva al treilea mare producator de camere digitale din lume, a incetat sa mai produca aparate foto, intr-un efort de a-si reduce pierderile, dupa ce la inceputul acestui an a intrat in insolventa.

Compania care a inventat aparatul compact de fotografiat si camera digitala a incercat sa stranga fonduri din vanzarea a peste 1.100 de patente de imagine digitala, insa pana acum nu a reusit sa gaseasca un cumparator. Printre cei interesati s-au numarat gigantii Apple si Google, iar potrivit Wall Street Journal, cei doi si-au unit fortele, alaturand in consortiu si alti jucatori din piata IT, precum Samsung, LG si HTC.

Wall Street Journal scrie ca oferta gigantilor din industrie se ridica la 500 de milioane de dolari, mult mai mica decat suma ceruta de Kodak, de 2,6 miliarde de dolari.

In primele luni din 2012, Kodak a anuntat pierderi de 665 milioane de dolari. Acesta ar putea fi sfarsitul camerelor clasice, cu film, a hartiei fotografice si a centrelor de developare.

Afacerile grupului american s-ar putea concentra insa pe imprimante, role de film pentru cinematografe si alte substante folosite in domeniu, noteaza BBC.

Revista British Journal of Fotography scrie ca asemenea stiri despre pionierul fotografiei sunt ingrijoratoare pentru industrie. “Multi profesionisti inregistreaza inca pe film fotografic, pentru ca prefera calitatea acestuia”, a delcarat pentru BBC Olivier Laurent, editor de stiri al revistei.

Rezolutia este inca de o mie de ori mai buna decat in cazul camerelor digitale, atata timp cat se foloseste un scaner de buna calitate”, adauga Laurent.

Fotografia pe film da o alta stare de spirit, datorita caracterului sau. Este vorba despre dragostea pentru imagini. Digitalul inca se chinuie sa reproduca aceasta senzatie”, concluzioneaza editorul.