Irina Socol, fondator si fost presedinte al SIVECO Romania, condamnata definitiv la doi ani si sase luni de inchisoare, pentru evaziune fiscala
Fostul presedinte Siveco Romania, Irina Socol, a fost condamnata definitiv marti de Curtea de Apel Bucuresti la doi ani si sase luni inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, scrie Agerpres.
Initial, Irina Socol a fost condamnata la trei ani si sase luni inchisoare in iulie 2015 de catre Tribunalul Bucuresti, pedeapsa redusa acum la doi ani si jumatate de catre Curtea de Apel Bucuresti.
Din cei doi ani si sase luni se va scadea perioada cat Irina Socol a stat in arest preventiv (9 septembrie 2014 - 3 noiembrie 2014) si in arest la domiciliu (de la 3 noiembrie 2014 pana in prezent).
Pedepse reduse au primit si ceilalti inculpati din acest dosar: Aurora Ecaterina Crusti - 2 ani si 6 inchisoare cu executare (de la 6 ani si 6 luni), Tiberiu Grabany - 3 ani inchisoare cu executare (de la 6 ani inchisoare), Dumitru Constantinescu - 3 ani inchisoare (de la 6 ani inchisoare).
In acelasi dosar, Mihai Valentina Gogu si Mihai Nicolae Gogu au fost condamnati la doi ani inchisoare cu suspendare.
Pe latura civila, instanta a constatat ca inculpatii au platit prejudiciul din acest dosar, astfel incat a fost ridicat sechestrul asigurator, inclusiv pe conturile bancare are Irinei Socol.
Irina Socol a fost trimisa in judecata in noiembrie 2014 de catre procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, fiind acuzata ca a pus bazele unui mecanism evazionist in care a angrenat firma pe care a infiintat-o, Siveco Romania.
In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Aurora Ecaterina Crusti (fost presedinte comercial adjunct al Siveco Romania), Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Valentina Gogu Mihai si Nicolae Gogu Mihai.
Procurorii sustin ca reprezentantii companiei Siveco Romania au creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro.
Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de softuri ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.
Astfel, anchetatorii sustin ca Siveco a incheiat achizitii fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetateni de etnie roma din satul Sintesti, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi.
"Astfel, de la Eurovip, Siveco Romania a achizitionat, in cursul anului 2009, servicii in valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, in cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat si administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoana de etnie roma, in varsta de 49 ani, care locuieste in satul Sintesti, Ilfov, si care nu stie sa scrie si sa citeasca. Toti banii care au fost incasati de Eurovip de la Siveco Romania au fost retrasi in numerar pe baza unor borderouri de achizitie fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achizitiona fier vechi, dar vindea programe informatice", mai arata procurorii.
Irina Socol a fondat la inceputul anilor '90 compania Siveco Romania, care in prezent este unul dintre cei mai mari producatori locali de aplicatii software.