Brian Krzanich (52 de ani) va deveni cel de-al saselea CEO din istoria de 44 de ani a companiei la adunarea anuala a actionarilor din 16 mai, cand actualul director general, Paul Otellini (62 de ani), se va retrage din functie, potrivit unui comunicat transmis joi seara de Intel, preluat de Bloomberg.

Intel pastreaza astfel traditia de a promova din interior pentru functia de CEO, mizand pe un fost sef de fabrica cu 30 de ani de experienta in productia microprocesoarelor care echipeaza 80% din PC-uri.

Principalul obiectiv al companiei in prezent este consolidarea pozitiei pe piata microcipurilor pentru smartphone-uri si tablete, dominata de grupul american Qualcomm.

Astfel, numirea unui CEO care nu are o experienta semnificativa in zona tehnologiilor mobile ar putea reprezenta un risc.
Actiunile Intel au inchis joi la New York in urcare cu 0,5% si afiseaza un castig de 17% de la inceputul acestui an, insa au scazut cu 6,2% in timpul mandatului lui Otellini, care a inceput in luna mai a anului 2005.

Se estimeaza ca piata computerelor personale, dominata de Intel, va scadea in 2013 pentru cel de-al doilea an consecutiv, in timp ce vanzarile de smartphone-uri si tablete continua sa inregistreze cresteri semnificative e la un an la altul.

In pofida investitiilor masive desfasurate de Intel in ultimii ani pentru a-si face loc pe piata dispozitivelor mobile, microcipurile construite pe arhitectura concurenta dezvoltata de compania britanica ARM Holdings reprezinta 95% din vanzari. Qualcomm este cel mai mare producator de cipuri ARM.

Krzanich a declarat ca eforturile de penetrare a pietei gadget-urilor vor accelera in mandatul sau. "Vedem ca lumea devine mai mobila. Vedem ca cresterea s-a transferat catre acele zone si credem ca avem activele necesare, capacitatile necesare de productie pentru a intra pe aceasta piata mult, mult mai rapid", a declarat Krzanich.

Promovarea lui Krzanich marcheaza revenirea unui inginer in functia de CEO. Compania a fost condusa in mod traditional de oameni de stiinta, cu exceptia lui Otellini, de profesie economist.