"In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +10%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru fabricarea bauturilor se va inregistra tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +52%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Pentru preturile produselor industriale sefii de firme estimeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni, la fel ca si pentru numarul salariatilor in industria prelucratoare.

In constructii se preconizeaza o crestere a volumului productiei si una moderata a stocului de contracte si comenzi, dar si a preturilor la lucrarile de constructii, in timp ce numarul de salariati ar urma sa ramana stabil.

Comertul cu amanuntul va consemna o crestere a activitatii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +22%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +26%). Pentru aceasta industrie, numarul de salariati ar urma sa se aprecieze moderat (sold conjunctural +9%).

Managerii companiilor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +9%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avansa moderat, insa numarul de salariati se va reduce tot "moderat". Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu 6,3% in mai

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut in mai cu 6,3% fata de aprilie, la 3.586, iar in primele cinci luni s-au eliberat aproape 14.000 autorizatii, in stagnare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor INS.

Din totalul autorizatiilor eliberate in luna mai, 62,3% sunt pentru zona rurala.

Cresteri ale numarului de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale fata de aprilie au fost consemnate in regiunile Nord-Vest (+208 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (+33), Nord-Est (+30), Sud-Est (+17) si Vest (+5). Totodata, s-au inregistrat scaderi in Sud-Muntenia (-35 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-24) si Centru (-20).

Fata de mai anul trecut, au fost date cu 221 de autorizatii mai mult, cele mai mari cresteri fiind consemnate in Bucuresti-Ilfov si zonele de Nord-Vest si Sud-Est.

Avansul de 0,7% din primele cinci luni al numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-a reflectat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+611 autorizatii), Nord-Vest (+263) si Vest (+25). Pe de alta parte, s-au inregistrat scaderi in Nord-Est (-264 autorizatii), Sud-Muntenia (-240), Centru (-168), Sud-Vest Oltenia (-130) si Sud-Est (-4).