"In Romania, volumul vanzarilor de ciment a crescut puternic, sprijinit de mai multe proiecte care au inceput mai devreme datorita vremii favorabile", se arata intr-un raport publicat marti de Lafarge.

Lafarge este prezent in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, precum si pe segmentul betoanelor si agregatelor. Pe piata locala principalii concurenti ai Lafarge sunt HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).

Lafarge si Holcim, cei mai mari producatori de ciment la nivel mondial, au anuntat recent planuri de fuziune, tranzactie evaluata la 40 miliarde de dolari. Pentru a obtine avizul autoritatilor pentru concurenta, cele doua companii vor trebui sa vanda mai multe active, inclusiv din Romania.

La nivel global, vanzarile Lafarge au scazut cu 2% in primul trimestru, la 2,6 miliarde euro. In conditii comparabile (la curs valutar constant), variatia a fost de plus 9%.

Grupul a inregistrat totodata o pierdere neta de 135 milioane euro, fata de rezultatul negativ de 117 milioane euro raportat pentru primele trei luni din 2013.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) s-a mentinut la 343 milioane euro, fata de 342 milioane euro cu un an in urma.