IKEA, cel mai mare distribuitor mondial de mobila, a angajat compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield pentru vanzarea activelor, sustin sursele citate.

Josefin Thorell, purtator de cuvant al IKEA, a confirmat ca firma intentioneaza sa vanda in Europa 27 de parcuri de retail, dar nu a vrut sa precizeze valoarea estimata a tranzactiei.

In Germania se gasesc 12 dintre parcurile de retail ce urmeaza sa fie vandute, restul fiind in Cehia, Polonia, Suedia, Franta, Finlanda si Elvetia, a precizat Josefin Thorell.

Dupa finalizarea tranzactiei, IKEA va mai avea in Europa 25 de parcuri de retail. Purtatorul de cuvant al Cushman & Wakefield a refuzat sa comenteze informatia.

Cumparatorii investesc masiv in centrele comerciale din Europa, pentru a beneficia de redresarea regiunii si majorarea valorii proprietatilor imobiliare. Anul trecut s-au vandut centre comerciale in valoare de aproximativ 69 miliarde de euro, cu 31% mai mult decat in 2014, conform datelor CBRE Group Inc.

Citeste si: Salariul minim brut la IKEA Romania creste la 2.000 lei

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume se imbraca de la second-hand. Cum a facut proprietarul IKEA o avere de peste 65 mld. euro

IKEA Group, care opereaza majoritatea centrelor IKEA pe plan global, are ca obiectiv vanzari anuale de 50 miliarde de euro pana in 2020, prin extinderea retelei de magazine, a ofertelor online si lansarea de noi colectii. De asemenea, marile piete emergente, inclusiv India, ar urma sa fie o sursa importanta de majorare a veniturilor grupului suedez.

Retailerul, ale carui vanzari sunt considerate un barometru al consumului mondial, are 315 magazine in 28 de tari, cele mai mari piete ale sale fiind Germania, SUA si Franta.

Magazinul IKEA din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana in luna martie 2010, a fost operat in sistem de franciza locala, iar dupa aceea IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group.