Kamprad, care a fondat firma de mobila in 1943 si care va implini 90 de ani in 30 martie, este cunoscut pentru grija lui excesiva de a cheltui cat mai putin.

"Daca va uitati la mine, cred ca veti vedea numai lucruri cumparate la piata de vechituri. Acest lucru inseamna ca vreau sa dau un exemplu bun si nu numai ca am control asupra preturilor", a spus el la postul TV4.

Presa suedeza a publicat in ultimele zile date despre averea lui Ingvar Kamprad, care s-ar cifra la 610 miliarde de coroane (peste 65,5 miliarde de euro). Este greu insa de facut o separatie intre ceea ce ii apartine lui, copiilor si fundatiei familiale. Revista Forbes nu l-a mai inclus in clasamentul sau, in care figura in 2006 pe locul al patrulea.

Afacerea suedezului, care ar avea la baza propria zgarcenie, cu generalizarea mobilei la pachet pentru a castiga volum, a fost insa umbrita de unele aspecte mai intunecate. Kamprad s-a straduit mult sa scape de impozite, mai intai plecand fiscal din Suedia si apoi realizand o structura complexa si opaca ce ii permite limitarea profitului, trimis in Olanda, Luxemburg, Elvetia si Liechtenstein.

In 2014 si-a vandut vila din Elvetia, de pe malul lacului Leman, revenind in regiunea sa natala, Smaland. Ziaristul de la TV4 care l-a intervievat provine din aceeasi zona, in mod traditional saraca si credincioasa, care este de altfel tema principala a documentarului.

"Avem Smalandul in sange si stim ca un banut este un banut, chiar daca nu mai valoreaza atat ca atunci cand cumparam bomboane si mergeam la scoala primara", i-a spus Kaprad.

Citeste si:

Salariul minim brut la Ikea Romania creste la 2.000 lei

Viata de sarac a sefului miliardar de la IKEA si patru lucruri pe care nu le stiai despre companie. Un european din 10 este conceput intr-un pat IKEA

Ce inseamna Adidas, IKEA sau Volkswagen? De unde vin numele celor mai cunoscute branduri din lume