Cine spala imaginea producatorilor romani de carne? Ponta: "Sa fie sanctiuni dure, sa nu mai stam cu capul in pamant"
Dupa ce Guvernul de la Paris a anuntat ca firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal, premierul Victor Ponta a declarat, ca trebuie aplicate sanctiuni dure, iar lectia pentru Romania este sa nu mai accepte tot timpul sa stea cu capul in pamant, scrie Mediafax.
"In primul rand, sunt foarte bucuros ca lucrurile s-au clarificat atat de repede si ca a rezultat clar ca Romania a respectat toate regulile si standardele europene. Am fost multumit de modul in care au reactionat si au actionat, rapid, Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, acum sigur ca trebuie date sanctiuni dure pentru firma din Franta si pentru ceilalti vinovati, dar cea mai importanta lectie pentru noi este ca nu trebuie sa acceptam tot timpul postura de vinovati si cu capul in pamant. Cand apar probleme, trebuie sa verificam si daca suntem vinovati de ceva, sigur ca recunoastem, dar daca nu, trebuie sa fim mai demni si mai bataiosi in raporturile cu partenerii nostri europeni. A fost o lectie foarte buna", a spus Ponta.
El a aratat ca Guvernul roman a actionat bine si rapid, ca francezii au fost foarte corecti si a multumit Ministerului Agriculturii din Franta pentru fair-play-ul cu care a actionat in relatia cu autoritatile romane.
"Francezii au fost foarte corecti si vreau sa multumesc Ministerului Agriculturii din Franta, care a fost extrem de fair-play cu noi. Cred ca de acum incolo asa trebuie sa actionam: rapid, hotarat si demn", a mai spus Ponta, citat de Mediafax.
In plin razboi al carnii de cal, Romania a fost considerata vinovata pe nedrept. La fel s-a intamplat si acum 2 ani, cand nemtii ne-au acuzat ca am vandut castraveti cu E-coli.
Peste 13 milioane de kilograme de legume au fost retrase atunci de pe piata. Producatorii nostri, au primit ulterior aproximativ 4 milioane de euro de la Comisia Europeana.
"Prea putin"- sustin unii dintre cultivatori. Oamenii considera, ca sumele reprezinta doar 15 la suta din totalul pierderilor inregistrate.
Ancheta realizata de Guvernul de la Paris releva faptul ca firma franceza Spanghero se afla la originea etichetarii gresite a carnii de cal. Conform unor surse citate de ziarul francez Le Parisien, compania Spanghero ar fi cumparat 42 de tone de carne de cal, la inceputul lunii ianuarie, de la o firma cipriota.
Inspectori sanitar-veterinari vor efectua perchezitii in depozitele companiei, iar autorizatia de functionare ar putea fi retrasa definitiv, a declarat ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll.
"Spanghero este vinovata de inselatorie economica si va exista o actiune in justitie", a confirmat Benoit Hamon, ministrul pentru Protectia Consumatorului.
Premierul Victor Ponta declara, anterior, ca efectul scandalului carnii de cal asupra agriculturii romanesti putea fi mai mare decat cel al secetei de anul trecut, daca Romania ramanea vinovatul de serviciu.
Momentele-cheie ale scandalului carnii de cal din Europa
Scandalul carnii de cal vandute sub denumirea de carne de vita a izbucnit in Europa acum o luna, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
- jumatatea lunii ianuarie 2013: Autoritatile irlandeze descopera ca hamburgerii vanduti in Marea Britanie si in Irlanda contin carne de cal. Zeci de milioane de produse sunt scoase de pe rafturi.
- 7 februarie: Agentia britanica pentru siguranta alimentara (FSA) anunta ca lasagna, produsa de gigantul produselor congelate Findus, ce trebuia sa fie de vita contine in unele cazuri pana la 100 la suta carne de cal.
- 8 februarie: Implicarea subcontractantului francez, Comigel, care a produs produsele congelate pentru Findus, dar si a mai multor distribuitori. Comigel anunta retragerea tuturor produselor sale si acuza unul dintre furnizori, societatea franceza Spanghero, care afirma ca a importat din Romania carnea.
- In Suedia, gigantul agroalimentar Findus retrage lasagna congelata, urmat de alte grupuri alimentare suedeze.
- 9 februarie: Societatea Spanghero care a declarat ca a cumparat carnea de vita de "origine Europa" si pur si simplu a revandut-o, anunta ca va da in judecata producatorul roman.
- Findus se declara "inselat" si anunta o plangere prin filiera sa din Franta. Grupul declara ca frauda s-ar putea intinde pana in august 2012.
- Paris prezinta primele rezultate ale anchetei combaterii fraudelor, dezvaluind un circuit comercial al carnii in cauza care trece prin Cipru si Olanda.
- In Romania este deschisa o ancheta.
- 10 februarie: Comigel apreciaza ca a fost "pacalita" si anunta ca "solicita compensatii".
- 11 februarie: In Franta sunt inspectate companiile de catre agentia de combatere a fraudelor.
- Bucurestiul dezminte orice nereguli.
- O ancheta este deschisa in Olanda
- 12 februarie: Testele efectuate asupra marcii de produse congelate franceze Picard arata prezenta carnii de cal in lasagna.
- Lanturile de supermarketuri franceze, olandeze si elvetiene retrag produse ca masura de precautie.
- Perchezitii intr-un abator englez si o fabrica din Tara Galilor, suspectate ca au furnizat carne de cal.
- Comisia Europeana, numind cazul ca fiind o "frauda", apreciaza "prematura" mentionarea obligatorie a originii carnii pentru produsele preparate.
- 13 februarie. Reuniune de criza la Bruxelles. Uniunea Europeana anunta o campanie de teste ADN in toate statele membre si coordonarea anchetelor de catre Europol.
- Carne de cal este gasita in lasagna congelata din Elvetia si Germania.
- 14 februarie: Conform cotidianului Le Parisien, Spanghero a cumparat la inceputul lui ianuarie 42 de tone de carne de cal de la societatea cipriota Draap.
Presa europeana raporteaza ca directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat la inceputul lui 2012 pentru ca a vandut carne de cal ce provenea din America de Sud sub denumirea de carne de vita germana halal.
- Londra dezvaluie ca trei carcase de cal provenind de la abatoare britanice si continand urme de fenilbutazona, un analgezic potential nociv pentru sanatatea umana, au fost trimise in Franta si se "poate sa fi intrat in lantul alimentar".
Pe acelasi subiect: