Gigantul american a incearcat de mai mult timp sa renunte la divizia de cipuri, care genera pierderi.

Globalfoundaries ar fi refuzat in august sa preia divizia pentru circa 1 miliard de dolari, declarand ca oferta a fost prea mica. 

Cele 1,5 miliarde de dolari vor fi platite in transe pe parcursul a trei ani, se arata intr-un comunicat IBM, citat de MarketWatch. 

De asemenea, IBM va proviziona 4,7 miliarde de dolari pentru pierderile inregistrate din vanzarea unitatii de cipuri, suma ce se reflecta in rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea. 

Acordul mai prevede ca Globalfoundries va deveni, pentru urmatorii 10 ani, furnizor exclusiv al IBM de procesoare pentru servere si tehnologie pentru semiconductori de 22, 14 si 10 nanometri. 

Profitul IBM a scazut cu 17% in trim. III fata de perioada corespunzatoare din 2013, la 3,5 miliarde de dolari, in timp ce veniturile companiei americane au coborat cu 4%, la 22,4 miliarde de dolari. 

"Suntem dezamagiti de rezultatele inregistrate. Dar, in ciuda performantelor sub asteptari, am continuat sa inregistram rezultate bune pe segmentele cheie de crestere, precum cloud computing, date si analize, social-mobil si securitate", a declarat directorul general al IBM, Ginni Rometty. 

IBM se prabuseste, a scris astazi Business Insider, dupa ce actiunile companiei si-au inceput picajul serios in urma anuntului rezultatelor, facut de CEO-ul companiei.

Este un lucru ingrijorator nu doar pentru investitorii IBM. Ca furnizor global de servicii IT, acest lucru se va reflecta si in economia mondiala.

Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de luni in jos, influentate de evolutia negativa a titlurilor companiilor din sectorul tehnologic. Actiunile IBM erau in scadere cu 7,23%, din cauza acestor rezultate trimestriale sub asteptariule analistilor.

In primele noua luni, profitul IBM s-a diminuat cu 4%, la 10,2 miliarde de dolari. Veniturile au scazut cu 3%, la 68,7 miliarde de dolari, de la 71 miliarde de dolari in septembrie anul trecut.