Rezultatele prezentate de companie sunt sub estimarile analistilor financiari, iar scaderile au fost cauzate de declinul vanzarilor de hardware si de evolutia negativa a afacerilor din statele emergente, potrivit Bloomberg.

IBM, pionier al industriei IT, traverseaza o perioada de tranzitie de la hardware catre servicii de clound computing si analiza datelor. Compania a reiterat tinta de profit pentru acest an, de minimum 18 dolari pe actiune. In primul trimestru, profitul pe actiune a fost de 2,54 dolari.

Profitul pe actiune a scazut cu 15% in perioada analizata fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut, in principal din cauza unor cheltuieli de 870 milioane de dolari legate de disponibilizari, a precizat IBM.

Directorul general al grupului, Ginni Rometty, mizeaza pe o revigorare puternica a profitului in urmatoarele cateva trimestre, avand in vedere ca, in ultimii 5 ani, perioada ianuarie-martie a generat in medie numai 18% din profitul anual. Totodata, compania tinteste un profit anual de 20 de dolari pe actiune in 2015, fata de 11,67 dolari in 2010.

Cererea pentru servere si alte dispozitive hardware specializate este in scadere, tot mai multe companii optand pentru servicii de cloud computing. IBM incearca sa se adapteze la acest trend prin retragerea treptata din zona hardware, insa afacerile grupului pe cloud si analiza datelor nu cresc suficient de rapid pentru a compensa.

IBM a anuntat in ianuarie vanzarea diviziei de servere low-end catre grupul chinez Lenovo, intr-o tranzactie de 2,3 miliarde de dolari. In septembrie, grupul american a vandut divizia de customer care catre Synnex Corp., pentru 505 milioane de dolari.

Actiunile IBM au crescut cu 4,7% de la inceputul acestui an, fata de un avans de sub 1% pentru companiile IT din componenta indicelui Standard & Poor's 500 al bursei de la New York.