Financial Times a relatat, citand doua surse apropiate situatiei, ca SocGen a inceput sa caute parteneri potentiali in regiune, publicand totodata un interviu cu directorul general al bancii, Frederic Oudea. Banca a respins informatiile, indicand ca dezvoltarea sa in regiune va avea loc prin crestere organica.

Societe Generale, banca-mama a BRD, cauta un partener de afaceri in Europa de Est pentru a-si accelera extinderea in regiune, un eventual acord avand potentialul de a "cimenta" prezenta grupului francez in Rusia si Romania, a scris Financial Times, citat de Mediafax.

Banca franceza traverseaza o perioada de schimbare de obiective, de tranzitie de la consolidarea situatiei financiare catre fructificarea unor oportunitati de crestere. 

Doua surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times ca Societe Generale este in etapele preliminare ale identificarii unor potentiali parteneri in randul bancilor.  Un acord ar putea cimenta prezenta grupului in Rusia si Romania - in prezent principalele sale piete in regiune - si ar putea de asemenea sa ii asigure accesul in alte tari, noteaza FT. 

Intrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frédéric Oudéa, a refuzat sa comenteze in mod direct informatiile.

In ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situatiei financiare - prelungirea maturitatii datoriilor si cresterea ratelor de adecvare a capitalului - insa Oudéa pune acum accentul pe oportunitatile de crestere, bazandu-se in buna masura pe prezenta pe pietele emergente. 

SocGen a stabilit pentru operatiunile din Rusia si Romania o tinta de profitabilitate de 15%, comparativ cu 10% la nivel de grup. 

"Trebuie sa aratam crestere in Rusia si Romania, dar as vrea sa va spun ca sunt increzator ca vom atinge cu bine aceste obiective", a adaugat Oudéa. 

Pe langa operatiunile din Rusia si Romania, care au inregistrat performante slabe in ultimii ani, SocGen s-a extins in regiunea Maghreb a Africii de Nord.  Un parteneriat ar contribui la consolidarea prezentei Societe Generale pe aceste piete si ar putea asigura accesul la alte tari din Europa de Est, unde grupul nu activeaza sau are operatiuni de mica anvergura. 

Oudéa a afirmat ca operatiunile din Rusia traverseaza o revenire solida. Banca vrea sa ajunga in Rusia la un randament al capitalului propriu de 15%, cu 50% peste tinta la nivel de grup. Un alt obiectiv al SocGen in Rusia este acela de a urca pe locul 4 in topul bancilor, dupa jucatorii locali controlati de stat Sberbank, VTB si Gazprombank.

Strategia este fundamentata pe convingerile lui Oudéa privind viitorul relatiilor geopolitice dintre Rusia si Europa, noteaza FT. 

"Fie ca ne place din punct de vedere politic, fie ca nu, Europa si Rusia trebuie sa-si dezvolte in continuare relatia. Europa va gasi cu dificultate noi piete de crestere, iar Rusia reprezinta o piata de baza, apropiata noua", a afirmat seful SocGen. 

Banca franceza a stabilit si pentru operatiunile din Romania o tinta de 15% a randamentului capitalului propriu.  Grupul este aproape de profit in Romania, dupa ce in 2012 a inregistrat o pierdere semnificativa. In prima jumatate a acestui an, BRD a raportat un profit net de 62 de milioane lei (circa 14 milioane euro).  La nivel de grup, Societe Generale a avut in prima jumatate a anului un randament al capitalului propriu de 5,6%. 

BRD - Groupe Societe Generale este a doua banca din Romania, cu active de 45 de miliarde lei (peste 10 miliarde euro) la jumatatea acestui an.  Actiunile BRD sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Titlurile au urcat miercuri dimineata cu 0,68%, la 8,92 lei, nivel la care capitalizarea bancii se ridica la 6,2 miliarde lei (aproape 1,4 miliarde euro).