Ministrul economiei: Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa cel tarziu in octombrie
Daniel Chitoiu a declarat vineri ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate toate contractele Hidroelectrica incheiate cu "baietii destepti". De asemenea, ministrul economiei a spus ca spera ca pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.
Daniel Chitoiu a afirmat ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro din contractele bilaterale incheiate cu "baietii destepti", informeaza Mediafax.
"Si inainte de a intra in insolventa, dar si pe perioada insolventei, administratorul special si administratorul judiciar au purtat negocieri cu toti beneficiarii de contracte bilaterale de energie electrica. In toata aceasta perioada, cu doua exceptii, toti au avut o pozitie refractara, nu au accesat la noile conditii de negociere, in sensul ca pretul de vanzare sa fie cel de pe bursa OPCOM si, de asemenea, nu au fost de acord cu reducerea cantitatilor si a duratei contractelor", a spus Daniel Chitoiu.
Ministrul a aratat ca pana in prezent au fost denuntate trei contracte, cu Euro-P.E.C. si EFT.
"In raportul administratorului special se preconizeaza ca nu se va ajunge la o intelegere cu intermediarii in aceasta saptamana, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa fie denuntate si aceste contracte", a spus ministrul.
Chitoiu a punctat ca interesul Hidroelectrica este de a vinde energia electrica pe piata concurentiala, incepand cu 1 august.
"Noi speram ca administratorul judiciar si administratorul special sa readuca Hidroelectrica la starea normala de functionare, respectiv la iesirea din insolventa, pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV al acestui an", a mai spus Daniel Chitoiu.
Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.