Cum s-a nascut Google

In 1998, doi studenti de la Universitatea Stanford (SUA), Larry Page si Sergey Brin, au decis sa lucreze impreuna pentru a infiinta o societate care sa schimbe pentru totdeauna fata internetului.

Larry si Serghei s-au intalnit la Stanford, la un program de doctorat in 1995, dar nu au devenit prieteni de la inceput. In timpul cursurilor, Brin a fost preparatorul lui Page, astfel ca isi petreceau impreuna majoritatea timpului.

Desi se certau destul de des, cei doi au inceput sa lucreze impreuna la un proiect de cercetare, care ulterior a devenit baza de la care a pornit Google.

De ce a functionat parteneriatul lor? Serghei si Larry aveau aceleasi cunostinte in materie de tehnologie si s-au ingragostit, pur si simplu, de computere inca de mici. Au impartasit apoi aceeasi viziune in ceea ce priveste dezvoltarea companiei. Si desi cei doi sunt nascuti in colturi opuse ale lumii (Brin in Rusia si Page in Michigan), sunt facuti din acelasi aluat.

Sergey Brin si Larry Page s-au descurcat bine. In doar 8 ani au depasit un miliard de dolari. Acum, ei au o avere de 17 miliarde de dolari fiecare.

Fondatorul Google a preluat conducerea companiei.

Alegerea zilei de 27 septembrie ca data aniversara pentru Google pare mai degraba o comoditate, nefiind data reala la care compania a fost infiintata. Google a sarbatorit pe 7 septembrie (data la care societatea a fost infiintata) aniversarea sa, pana in anul 2005. De atunci a decis sa schimbe ziua aniversara pentru 27 septembrie, pentru a o face sa coincida cu data la care s-a anuntat un numar record de pagini pe care acest motor de cautare il are indexat.

Google ofera o metoda simpla și rapida de gasire a informatiilor pe internet, avand in baza de date peste 8 miliarde de site-uri si peste 200 de milioane de accesari. 

Botezul Google

Google provine din termenul matematic "googol", numarul unul urmat de o suta de zerouri. Insa, la inceputuri, Sergey Brin si Larry Page denumisera motorul de cautare "Back Rub".

Adolescenta Google

In timp ce Google intra in anii sai de adolescenta, in ceea ce priveste termenii economici, compania este bine ancorata pe piata, fiind lider in sectorul motoarelor de cautare, insumand peste 90% din totalul cautarilor efectuate pe internet, potrivit mai multor cabinete statistice din Europa. 

Navigatorul sau Web Chrome avea 22% din piata mondiala in luna iulie, Microsoft Internet Explorer avea 42,5%, iar Mozilla Firefox detinea 28%. Google Android OS este si el pe cale sa devina actorul dominant pe piata telefoanelor inteligente. 

Veniturile Google au crescut cu 32% in trimestrul al doilea al lui 2011, la peste noua miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 35%, la 2,5 miliarde de dolari, depasind si cele mai optimiste estimari de pe Wall Street. 

Google isi modifica logoul frecvent pentru a omagia mari personalitati din intreaga lume sau pentru a marca diferite evenimente culturale, sportive sau politice.

Google+: peste 25 mil. utilizatori. Ce instrument de marketing a ajutat reteaua sa creasca intr-o luna cat Facebook in trei ani

Resedinta Google

Compania are sediul central in Silicon Valley si birouri in America de Nord si de Sud, Europa si Asia. 

Cele mai scumpe cuvinte de cautare din lume. Cati bani castiga Google din publicitate

Sursele de finantare ale Google

Principala sursa: sistemul Google Adwords. In plus, companiile pot sa cumpere spatiu de reclama pentru a aparea cat mai sus in cautarile utilizatorilor. Reclamele Google pot aparea in forme diverse in diferite programe ale companiei - Gmail, YouTube sau Maps. Doar anul trecut, Google a obtinut venituri de 29,3 miliarde de dolari.

In iulie, site-ul Wired arata ca Google castiga lunar in jur de trei miliarde de dolari, bani proveniti din advertising. Iar cea mai mare parte a acestei sume vine din anunturile publicitare ce apar langa rezultatele cautarilor.

Astfel, firmele de asigurari sunt dispuse sa plateasca cel mai mult pentru a-si devansa concurenta. Ele ofera in jur de 54 de dolari pentru fiecare click. Mai mult, platile lor insumeaza 24% din veniturile totale obtinute de Google din advertising. Serviciile de imprumut reprezinta cea de-a doua sursa de venituri importante pentru operatorul celui mai mare motor de cautare din lume. Firmele care ofera asemenea servicii aduc in total aproape 13 procente din veniturile Google.

Cum isi atrage Google angajatii FOTO

Cel mai vizitat site

Alexa.com, serviciu care ofera un top al celor mai vizitate site-uri de pe Internet, a intocmit luna trecuta un clasament in care a inclus primele 19 portaluri de acest tip. In top, Google ocupa primul loc.

10 intrebari-capcana de care te lovesti la interviu si cum le faci fata. Ce te intreaba sefii Google