"Ne asteptam ca Hidroelectrica sa fie listata in acest an. Este foarte important acest lucru nu doar pentru piata de capital, dar si pentru toata Romania, pentru ca Hidroelectrica va accelera procesul de promovare a statutului de piata emergenta. Stim si ca Guvernul are in plan sa creeze Fondul Suveran, care va invita investitorii privati sa investeasca in infrastructura din Romania. Ar fi mult mai bine pentru Romania sa fie privita ca tara emergenta, dar si sa mobilize capitalul privat sa se alature statului pentru ca aceaste investitii sa fie realizate prin Fondul Suveran", a afirmat Sobolewski, pentru News.ro.

Totusi, directorul BVB s-a ferit sa vorbeasca despre impactul listarii Hidroelectrica in economia nationala. "Am niste cifre, intr-adevar, dar ele nu pot fi facute publice acum. Vom vedea cum va evolua procesul de listare", a spus Sobolewski.

Fondul Proprietatea, unul din actionarii minoritari ai Hidroelectrica, vrea ca Ministerul Energiei sa accelereze listarea companiei, in urma deciziei favorabile a Curtii de Apel Bucuresti in legatura cu incheierea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, decizie ce pune capat litigiilor incepute in timpul reorganizarii judiciare.

Greg Konieczny, director general si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a anuntat pe 31 martie ca Hidroelectrica si-a dublat valoarea de la 2 miliarde de euro pana la 4 miliarde de euro intre 2012 si 2016 si a inregistrat mai mult de 280 de milioane de euro profit net in anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de euro inregistrate in 2012.

La randul sau, Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, a declarat in februarie ca listarea Hidroelectrica ar putea avea loc in acest an daca se rezolva problema investitiilor nerentabile din punct de vedere energetic.

Hidroelectrica a inregistrat anul trecut un profit brut estimat de 1,5 miliarde lei, nivel record si cel mai mare profit anuntat pana acum de o companie romaneasca pentru 2016, castigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei fata de anul anterior, la o productie de 17,2 TWh, a anuntat in luna februarie directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Hidroelectrica s-a aflat in insolventa din 20 iunie 2012 pana in 21 iunie 2016, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 – februarie 2014 a iesit din procedura judiciara. Producatorul de energie are 3.300 de salariati, fata de 5.239 salariati la momentul intrarii in insolventa.