Sumele obtinute din vanzarea actiunilor vor ramane la dispozitia companiilor si vor fi utilizate pentru finantarea programelor de investitii.

De asemenea, statul va pierde/reduce pachetul de actiuni detinut la Rompetrol, Sanevit 2003 Arad si la 22 de societati din subordinea Agentiei Domeniului Statului, sumele obtinute din vanzarea actiunilor urmand sa fie virate la Trezoreria statului, conform prevederilor OUG privind infiintarea Fondului National de Dezvoltare (FND).

"Urmare a discutiilor avute la nivelul Guvernului, s-a agreat ca diversificarea actionariatului in cadrul acestor intreprinderi, prin valorificarea de pachete minoritare, poate fi un lucru benefic pentru eficacitatea si profitabilitatea acestora. Astfel s-a convenit identificarea de catre institutiile publice implicate in privatizare a unor pachete de actiuni detinute la unii operatori economici la care exercita calitatea de actionar in numele statului, pentru care urmeaza sa se demareze operatiunea de vanzare de actiuni (ex. cesiune de actiuni, majorare de capital social prin emisiune de actiuni), potrivit prevederilor legale in vigoare", se mentioneaza in memorandumul citat.

Conform acestuia, institutiile publice cu atributii in activitatea de privatizare au formulat o serie de propuneri in acest sens.

Astfel, Ministerul Energiei va derula la Complexul Energetic Oltenia SA si la Hidroelectrica oferta publica primara de majorare de capital de 15,29% si, respectiv, 15%, pe piata de capital, in timp ce, la Rompetrol, se are in vedere vanzarea unui pachet de actiuni de 26,6959% din actiunile detinute de stat, prin licitatie publica cu strigare.

Ministerul Transporturilor propune la CN Aeroporturi Bucuresti si la CNAPM Constanta majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al fiecarei companii si vanzarea acestora prin BVB.

In cazul SN CFR Marfa SA, ministerul propune stabilirea pachetului de actiuni care va fi vandut si a metodei de privatizare pe baza fundamentarilor transmise de consultantul de privatizare. Guvernul a aprobat in data de 15 iunie 2016 un plan de actiune pentru restructurarea companiei, urmata de demararea procesului de privatizare incepand cu trimestrul I 2018. Astfel, dupa implementarea programului de restructurare, programat a se derula in cursul anului 2017, si emiterea de catre consultantul ce va fi selectat de CFR Marfa a opiniilor si concluziilor vizand rezultatul aplicarii masurilor de restructurare strategica, se preconizeaza modificarea/actualizarea strategiei de privatizare aprobata prin HG nr. 46/2013 cu obtinerea tuturor avizelor necesare inclusiv de la CSAT si Consiliul Concurentei.

In ceea ce priveste Societatea Nationala a Sarii - Salrom, avand in vedere faptul ca Fondul Proprietatea si-a manifestat intentia de listare a unui pachet de actiuni din participatia detinuta la aceasta societate, ministerul a elaborat o analiza sintetica privind o potentiala listare a societatii pe Bursa de Valori Bucuresti, precum si demersurile necesare a fi efectuate in acest sens.

Sumele obtinute vor fi folosite la finantarea proiectelor de investitii

Agentia Domeniilor Statului propune vanzarea unor pachete minoritare de actiuni pentru 22 de societati aflate in portofoliu prin licitatie publica cu strigare si prin negociere directa, ponderea detinuta de stat in capitalul social al acestora fiind cuprinsa intre 0,0005% si 36,000%.

Documentul mai mentioneaza ca listarea unor pachete de actiuni detinute de stat la intreprinderile publice conduce la eficientizarea lor operationala, imbunatatirea capitalizarii, cresterea transparentei si a guvernantei corporative, iar diminuarea participatiilor detinute de stat la intreprinderile publice nu mai este impusa de nevoia cresterii veniturilor publice unde situatia s-a ameliorat.

In acest context, sumele obtinute din vanzarea actiunilor dupa listare pot fi utilizate la finantarea proiectelor de investitii ale intreprinderilor publice, in cazul majorarii capitalului social prin emiterea de noi actiuni sau pentru diminuarea datoriei publice sau constituirea de fonduri nationale de investitii, in cazul vanzarii actiunilor detinute.

In prezent, opt societati cu capital majoritar de stat sunt listate pe o piata principala reglementata, listarea acestora incepand in anul 1997 si continuand pana in prezent, si anume: Antibiotice, Conpet, Oil Terminal, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz, IAR etc.

Sumele obtinute din procesul de privatizare constituie disponibilitati aflate in conturile Ministerului Finantelor Publice deschise la Banca Nationala a Romaniei. Soldul operativ la data de 14 iulie 2016 al disponibilitatilor din venituri din privatizare este de 1,302 miliarde lei, iar in valuta este de 186.000 dolari si 1,504 milioane euro.