Electrica a anuntat vineri Bursa de la Londra despre intentia de listare. Ministrul pentru Energie: “Ar putea fi cea mai mare listare pe piata de capital romaneasca”
In dimineata zilei de 30 mai 2014, a fost publicat pe pagina oficiala a Bursei de Valori de la Londra, anuntul privind intentia Electrica de a lansa o oferta publica initiala de noi actiuni si de Certificate Globale de Depozit si de a lista actiunile pe Bursa de Valori Bucuresti si Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra – „Intention to Float” (ITF).
„Departamentul pentru Energie intentioneaza sa faca din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi timp insa, stim ca anumiti investitori isi manifesta un optimism rezervat, intrucat tin cont de conjuctura externa, de ratingul de tara al Romaniei si de posibilele evolutii ale contextului geopolitic din regiune. Ii asiguram pe toti ca Electrica este o companie foarte stabila, solida, cu venituri reglementate si predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu si lung”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra. Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.
Potrivit datelor inaintate de Directia Generala Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat ca, la jumatatea lunii iunie, sa inceapa subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectiva ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie, a anuntat Departamentul pentru Energie.
Grupul Electrica este lider in distributia si furnizarea de energie electrica in Romania. Segmentele de activitate de baza ale Grupului sunt distributia de energie catre utilizatori si furnizarea de energie catre consumatori casnici si non-casnici.
Activitatea de distributie de energie electrica a Grupului Electrica este cea mai mare din Romania, atat in termeni de cantitate de energie electrica distribuita catre utilizatori, cat si dupa numarul de utilizatori.
Potrivit ANRE, in 2013, Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrica, reprezentand 39% din energia electrica distribuita in Romania, catre aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. Totodata, Eelectrica a furnizat 9,7 TWh de energie electrica, reprezentand 22,1% din cantitatea de energie electrica furnizata in Romania, catre aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.
In anul incheiat la data de 31 decembrie 2013, Grupul a generat venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde RON si EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON din activitatile desfasurate.
Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.
Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica si Transelectrica au fost listate la bursa prin vanzarea de pachete minoritare, iar guvernul s-a angajat fata de FMI sa listeze si Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia de asemenea prin plasarea catre investitori a unor participatii minoritare.