Sunt adolescenti, dar detin deja propriile afaceri si revolutioneaza lumea
Au doar 17-18 ani, dar au realizat mai multe decat altii intr-o viata intreaga. O tanara cercetatoare care lucreaza la o metoda de vindecare a cancerului, un blogger care i-a enervat pe cei de la Apple atunci cand le-a aflat secretele si o balerina hotarata sa distruga barierele in arte. Sunt numai cativa dintre proaspetii absolventi de colegiu, considerati genii, care iau drumul universitatilor de top din intreaga lume pentru a ajunge la cariere de succes.
Sunt tineri care au toate sansele sa schimbe lumea, iar cativa dintre ei au facut-o deja, scriu jurnalistii de la Business Insider, care au realizat o lista cu geniile timpurilor noastre.
Shree Bose (foto) a creat un medicament care ar putea ajuta la vindecarea cancerului. Se poate lauda cu un cerc larg de prieteni, dar poate cel mai cunoscut dintre ei este presedintele Obama. Cel mai puternic om al planetei i-a recunoscut de doua ori, in mod public, realizarile in cercetarea cancerului si au purtat discutii chiar in biroul sau de la Casa Alba.
Pentru medicamentul pe care l-a creat impotriva maladiei secolului a primit si un premiu la Targul de Stiinta al Google. S-a apucat sa faca cercetari in acest domeniu dupa ce cancerul de ficat i-a luat de langa ea cel mai drag om: tatal.
La inceput, medicii au privit-o cu scepticism. Nu intelegeau ce cauta printre ei. Sansa a venit din partea celor de la Centrul pentru Cercetari Medicale din Nordul Texasului. Acum, Shree s-a inscris la Harvard, unde spera sa fie admisa si sa studieze biologia moleculara.
Sitan Chen a castigat pana acum trei premii in valoare totala de 40.000 de dolari, la Concursul Siemens pentru proiectul sau matematic de retele grafice. Baiatul a povestit pentru Business Insider ca este convins de faptul ca rezultatele cercetarilor sale vor face lumina nu doar in constructia unor circuite mai mici si mai putin costisitoare, dar si in optimizarea cercetarilor in domeniul falsificarii datelor din calculatoare. Din toamna va aprofunda cunostintele in domeniul matematicii si al economiei la Harvard.
Mark Gurman este bloggerul care afla secretele celor de la Apple. Iar asta ii enerveaza teribil. Din toamna va studia informatica la Univeristatea din Michigan.
Nive Jayasekar are 17 ani si este deja angajata a Facebook. A creat o aplicatie pentru telefoanele mobile si l-a impresionat pe Mark Zuckerberg. Va studia in toamna la Univeristatea Carnegie Mellon, dar nu va renunta sa creeze in continuare si alte soft-uri.
Catherine Mitchell vinde in America bijuterii facute de femeile din Uganda, apoi le trimite acestora banii obtinuti. Recent fata a fost numita “Cel mai tanar antreprenor al anului” de catre Fundatia Federatiei Nationale a Tinerilor Antreprenori Independenti si a primit o bursa de 10.000 de dolari. Din toamna se va specializa pe relatii si Afaceri Internationale la Univeristatea Stanford.
Rachel Davis se lupta cu focul atat in laborator, cat si pe teren. Recunoaste ca este un fel de soarece de laborator cand vine vorba de stiinta, iar prietenii spun ca tanara practic locuieste acolo. Pasiunea ei cea mare a fost chimia, pana la varsta de 13 ani cand lucrurile au luat o alta turnura, dupa ce casa familiei a luat foc. Lupta cu flacarile i-a intetit si mai tare dorintele in domeniu. La numai 16 ani, a devenit voluntar la unitatea de pompieri din oras. Rezultatele muncii ei nu au intarziat sa apara. Rachel a creat un material plastic cu factor de oprire a focului, care utilizeaza celuloza si va fi folosit la haine.
Davis planuieste sa mearga la MIT din toamna, unde va studia stiinta si ingineria materialelor, dar si managementul.
Michaela Deprince a supravietuit unui razboi civil din Africa. Ramasa fara parinti, si-a spus ca singura trebuie sa invinga in viata. A plecat in America cu un singur gand: sa ajunga o balerina cunoscuta in intreaga lume.
"Baletul este pasiunea mea. Il traiesc si il respir. Am realizat ca in viata, ca sa supravietuiesc, am nevoie de mancare, apa, un adapost, dragoste si balet. Daca mi-ar lipsi una dintre ele, probabil as disparea treptat”, a marturisit Deprince.
Pentru ca este o balerina de culoare, spune tanara, presiunea pusa pe ea a fost mult mai mare. Dar nu s-a dat batuta. Spera ca pe viitor sa rupa barierele care definesc lumea baletului si sa interpreteze Lebada alba.
Sharline Dominguez, poeta si scriitoare, a castigat cel mai mare premiu la Scholastic Art & Writing Awards. Pentru ea, scrisul este un cod de onoare, care o mentine sanatoasa. Din toamna, intentioneaza sa urmeze cursurile Colegiului Amherst.
Aaron Furrer este un antreprenor de succes, care si-a inceput propria afacere cu banii obtinuti din cresterea si vanzarea vacilor la ferma familiei sale. Din toamna, va merge la Universitatea Stanford pentru a studia biochimia. Visul sau cel mare este sa aiba propriul laborator.
Samantha Garvey locuia pe strazi atunci cand si-a dat seama ca trebuie sa invete ca sa reuseasca in viata. A devenit semi-finalista intr-o competitie lansata de Intel. Proiectul cu care a uimit s-a numit “ Efectele mediului inconjurator si ale pradatorilor asupra plasticitatii fenotipice a midiilor". Vrea sa ajunga biolog marin, iar pentru asta va urma cursurile Colegiului Bowdoin.
Alex Godin este co-fondatorul al start-up-ului Dispatch. A fost deja acceptat la Univeristatea NYU, insa a amanat momentul pana anul viitor, pentru a lucra full-time la firma sa.
David Boone a avut puterea sa treaca peste faptul ca a ramas fara un acoperis deasupra capului atunci cand membrii unei bande i-au incendiat casa pentru ca nu a vrut sa li se alature. S-a canalizat numai pe invatat. Iar roadele nu au intarziat sa apara. A obtinut o bursa completa la Harvard.
“Faptul ca am ramas fara camin a fost poate cea mai mare provocare din viata mea, pe care in acelasi timp am avut taria sa o transform intr-una dintre cele mai productive. A fost o lectie de viata, am devenit matur”, a povestit Boone.
Isi aminteste ca in prima noaptea petrecuta pe strazi i-a fost teama si s-a simtit singur, dar credinta in Dumnezeu l-a ajutat sa depaseasca momentul. S-a refugiat in carti, s-a dedicat intru totul studiilor, invatand ore intregi si in cadrul unui program extracurricular caruia ii datoreaza mare parte din succesul sau.
David planuieste sa studieze ingineria, o considera un domeniu cu provocari in permanenta si crede ca inginerii reprezinta cheia catre rezolvarea celor mai apasatoare probleme, atat tehnologice cat si sociale.