Gazele românești ajung mai aproape de Chișinău. Preluarea transportatorului național din Rep. Moldova de către Transgaz, finalizată săptămâna viitoare
Transgaz
Preluarea Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise, informează Ministerul Economiei printr-un comunicat remis presei.
Conform sursei citate, o echipă de specialişti aparţinând Eurotransgaz, compania deţinută de către Transgaz în Republica Moldova, se va deplasa la finalul săptămânii următoare la Chişinău pentru inventarierea patrimoniului Vestmoldtransgaz, urmând ca, de comun acord cu autorităţile competente din Republica Moldova, să se semneze procesul verbal de preluare.
"Prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz la 28 martie 2018 de către Eurotransgaz, compania înfiinţată şi deţinută de către SNTGN Transgaz în Republica Moldova şi autorităţile din ţara vecină, s-au creat premisele construirii gazoductului Ungheni - Chişinău, un proiect vital pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova şi s-au stabilit condiţiile necesare pentru preluarea Vestmoldtransgaz şi începerea lucrărilor de construcţie la gazoduct", se menţionează în comunicat.
"Sprijinul acordat de partenerul moldovean în toată această perioadă, de la momentul semnării contractului şi până în prezent, combinat cu eforturile susţinute ale echipelor interdisciplinare din Eurotransgaz şi Transgaz, ne apropie de momentul finalizării tranzacţiei, conform cu calendarul agreat prin contract şi ne permite preluarea Vestmoldtransgaz. Astfel, sunt create toate premisele pentru aputea marca acest eveniment în prima parte a lunii septembrie. Ţin să felicit întregul colectiv Transgaz pentru efortul depus la acest proiect de importanţă cu adevărat strategică. Transgaz a demonstrat că are capacitatea de a deveni un jucător regional în sectorul de energie, atât prin preluarea Vestmoldtransgaz, cât şi prin progresul realizat la construcţia gazoductului BRUA", a declarat ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă.
La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian a subliniat că, după finalizarea procesului de preluare al Vestmoldtransgaz, urmează să se treacă la etapele de achiziţie şi construţie pentru gazoductul Ungheni-Chişinău, esenţiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
"Complexitatea procesului de privatizare a întreprinderii din Republica Moldova de către Eurotransgaz a presupus eforturi considerabile de ambele părţi. Transgaz a demonstrat disciplină şi fermitate în respectarea calendarului agreat.
Având în vedere că sunt aproape de îndeplinirea cerinţelor de căror realizare depinde finalizarea tranzacţiei, SNTGN Transgaz SĂ şi subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze acest moment în prima parte a lunii septembrie, alături de partenerii lor de la Chişinău", a declarat Ion Sterian.
Anunţul potrivit căruia Eurotransgaz, subsidiară a SNTGN Transgaz SA, a fost declarată câştigătoare a procesului de privatizare a I.S Vestmoldtransgaz a fost făcut de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în 27 februarie 2018 la Chişinău, în prezenţa prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, şi a ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă.
O lună mai târziu, în data de 28 martie 2018, tot la Chişinău, a fost semnat contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz, în cadrul unui eveniment la care au participat ministrul român al Economiei şi omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.
Ministrul moldovean al economiei, Chiril Gaburici, a declarat, săptămâna trecută, că Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România.
Actualul contract cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019. Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului Chişinău-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri.
“Atunci va fi concurenţă şi toţi se vor lupta să ne aibă drept client”, a apreciat el, potrivit Agerpres.
În prezent, Republica Moldova primeşte gaze ruseşti în baza contractului cu Gazprom din 2008, care se reînnoieşte anual.
Pe acelasi subiect: