"The Bank of New York Mellon a fost numita de catre Fond ca banca depozitara pentru facilitatile de GDR si admiterea la tranzactionare a GDR-urilor pe bursa de la Londra este preconizata a avea loc in data de sau in jurul datei de 29 aprilie", se arata intr-o actualizare privind listarea secundara transmisa de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit Mediafax.

Actionarii Fondului Proprietatea au acordat, in luna ianuarie, un nou mandat administratorului societatii, valabil pana in luna iulie, pentru listarea pe piata britanica.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, in ianuarie, ca Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra in aprilie-mai, in functie de aprobarile ASF. Ulterior, administratorul FP a afirmat ca intrarea pe piata britanica ar putea avea loc la inceputul lunii mai.

Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta".

In Marea Britanie, Fondul Proprietatea intentioneaza sa se listeze pe Specialist Fund Market, piata reglementata a bursei de la Londra pentru fonduri de investitii specializate.

ASF a aprobat la 5 noiembrie modificarile necesare extinderii posibilitatii emiterii certificatelor de depozit pentru toti emitentii listati in Romania. In urma deciziei, toate societatile listate pe piata de capital din Romania pot sa fie admise la tranzactionare si in alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirecta).

Certificatele de depozit au la baza actiuni suport si confera detinatorului drepturi si obligatii aferente actiunilor suport, precum si dreptul de a obtine, prin conversie, actiuni suport.

Fondul Proprietatea a optat pentru o listare prin intermediul certificatelor de depozit, dupa ce ASF nu a aprobat la timp regulamentul privind titlurile de interes, instrument financiar pe care Fondul l-a preferat initial GDR-urilor pentru intrarea pe piata britanica.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.