Administratorul Fondului Proprietatea recomanda actionarilor listarea acestuia la Londra
Franklin Templeton, administratorul FP, recomanda actionarilor listarea Fondului pe piata Specialist Fund Market (SFM) a bursei de la Londra, pana la sfarsitul anului 2014.
Administratorul Fondului a selectat un consortiu de banci de investitii pentru a-i oferi suport in listarea secundara, format din Jefferies International Limited, ca unic consultant financiar din Marea Britanie, privind introducerea si admiterea la tranzactionare a actiunilor Fondului pe piata londoneza, impreuna cu BRD Societe Generale si Swiss Capital, drept consultati locali, si Clifford Chance Badea, consultant juridic al Fondului.
Tranzactionarea de actiuni intre Londra si Bucuresti ar putea fi realizata prin intermediul Depositary Interests (DIs) in Marea Britanie.
"In acest scop, un depozitar inregistrat in Marea Britanie va face legatura intre piata de la Londra si cea de la Bucuresti prin detinerea de actiuni prin intermediul unui custode (cu sediul in Bucuresti) via Clearstream (sistem de compensare si decontare conectat la Depozitarul Central din Bucuresti) si emiterea de DIs in Londra", potrivit unui comunicat FP.
Alternativ, listarea poate fi realizata prin intermediul Global Depository Receipts (GDR), dar reglementarile din Romania restrictioneaza emiterea de GDR-uri doar pentru listarile initiale, si pentru ca Fondul sa poata emite astfel de instrumente este nevoie ca legislatia sa fie modificata sau ca Autoritatea de Supraveghere Financiara sa emita o exceptie in cazul Fondulului.
Recomandarea administratorului Fondului privind listarea secundara a Fondului Proprietatea la Londra va fi supusa votului la adunarea generala a actionarilor din data de 28 aprilie.
Franklin Templeton arata ca a efectuat o analiza potrivit careia Bursa de la Londra, cu o istorie indelungata in ceea ce priveste suportul si dezvoltarea pietelor de capital emergente, ofera un fond substantial de institutii dedicate, cu peste 100 miliarde de dolari in administrare, focusate pe investitiile in fonduri inchise si trusturi de investitii.
"Listarea la LSE (London Stock Exchange, n.r) ar urma sa largeasca baza de investitori institutionali straini care nu sunt activi in prezent in Romania, lucru de care ar beneficia atat Fondul cat si alte companii romanesti, inclusiv cele din portofoliul Fondului. Mai mult, listarea la Londra va extinde diseminarea de informatii in legatura cu Fondul si companiile din portofoliu catre un cerc mai larg de publicatii financiare si furnizori de informatii", potrivit Templeton.
Analiza mai arata ca FP va fi unul dintre cele mai mari fonduri inchise listate la Londra, astfel ca va fi foarte vizibil unei audiente globale de investitori.
"Fondul ar beneficia de o cresterea semnificativa a acoperirii in cadrul rapoartelor de analiza independente ale brokerilor care, in schimb, vor promova Romania printre clientii internationali care vor dobandi o mai buna intelegere asupra companiilor nelistate din portofoliul Fondului, in special inaintea listarii lor – 2.508 de analisti acopera companiile internationale listate la LSE si, in medie, 14 analisti acopera fiecare companie", conform sursei citate.
De asemenea, listarea Fondului la LSE ar trebui sa genereze interes suplimentar fata de companiile din portofoliu listate la Bursa de Valori din Bucuresti, ducand astfel la cresterea lichiditatii zilnice si implicit la venituri suplimentare si taxe de tranzactionare pentru brokerii locali, BVB si ASF.