Garanti Bank beneficiaza din partea Fitch de rating BB+ pentru datoriile pe termen lung, B pentru datoriile pe termen scurt si rating de sprijin 3. Ratingul de viabilitate b nu este influentat de decizia Fitch, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ratingurile bancii mama Turkiye Garanti Bankasi (Garanti) au fost pus sub supraveghere pozitiva in urma unui anunt facut de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) pe 19 noiembrie, privind intentia de a-si majora participatia la banca turca de la 25% la 39,9%.

Punerea sub supraveghere a ratingurilor Garanti reflecta opinia Fitch ca profilul de credit al bancii se va imbunatati moderat ca efect al cresterii participatiei BBVA. De asemenea, capacitatea Garanti de a sustine subsidiara din Romania va ramane probabil ridicata.

Ratingul GBR pentru datoriile pe termen lung este cu o treapta sub cel al bancii mama, reflectand opinia Fitch ca GBR este o subsidiara de importanta strategica pentru Garanti.

La sfarsitul trimestrului al treilea, GBR avea o pondere mica, de 2,4%, in activele consolidate ale Garanti. GBR foloseste brandul si sistemele IT ale Garanti, de unde provin si directorii si membrii board-ului. Din aprilie 2012, board-ul GBR are in componenta si un membru care face parte din conducerea BBVA.

In urma punerii sub supraveghere, Fitch va lua o decizie in privinta ratingurilor GBR si Garanti in primul semestru al anului 2015.

Este probabil ca ratingul Garanti pentru datoriile pe termen lung sa fie imbunatatit cu o treapta la nivelul BBB, iar ratingul GBR la BBB-.

Daca BBVA va sugera ca GBR va avea o importanta strategica mai mica pentru Garanti, atunci ratingurile vor fi confirmate la nivelurile actuale, dar aceasta varianta nu este asteptata de Fitch.

Turkiye Garanti Bankasi din Turcia este prezent in Romania prin Grupul Garanti Romania, care reuneste banca Garanti Bank, Garanti Leasing (marca sub care functioneaza compania Motoractive IFN SA) si Garanti Credite de Consum (marca sub care functioneaza Ralfi IFN SA).

Garanti Bank a inregistrat in primele sase luni ale anului venituri nete de 57,7 milioane euro, mai mari cu 8,6% fata de perioada similara a anului trecut, si un profit net de 13,9 milioane euro. Garanti Bank a incheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 17,1 milioane de euro. Volumul total de credite din toate segmentele (IMM-uri, corporate si retail) a crescut cu 8,8% si a atins valoarea de 1,47 miliarde euro.

Grupul Garanti Romania a inregistrat in primul semestru venituri de 70,2 milioane de euro, in crestere cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un profit net de 16,9 milioane euro, in scadere cu 15%.