Firmele pentru care deficitul de forță de muncă e mană cerească. Fac profituri cu 300% mai mari față de acum 10 ani
Într-o Românie care se confruntă cu o criză de angajați unii nu sunt afectați de problemă, dimpotrivă.
Sunt companiile de resurse umane, de care angajatorii au avut tot mai multă nevoie pentru a găsi cei mai potriviți oameni. Aşa că, profiturile acestor firme au crescut cu 300% în ultimul deceniu.
55.000 de oameni lucrează în prezent în domeniul angajărilor, numit şi resurse umane. Sunt de 150% mai mulţi decât înainte de criză. Una din companii, de exemplu, a crescut atât de mult în ultimii şase ani, încât şi-a dublat numărul de angajaţi.
Olivia David, reprezentanta unei companii de recrutare: “Ne-am dublat, deoarece a existat cerere din partea pieţei în zona aceasta de proiecte de recrutare. Creşterea echipei noastre a avut la bază o creştere de solicitări, de nevoi din partea clienţilor noştri, probabil ştiţi că industria a crescut foarte mult, cererea pe anume zone şi aici mă gândesc la industria de outsourcing care a crescut foarte mult în ultimii ani, cu companii care au decis să intre pe piaţa locală şi să îşi creeze echipe, şi aici am intrat noi în acţiune”.
România are în total 3.000 de firme de resurse umane. Anul trecut, acestea au ajuns la o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei, potrivit unei analize. Înseamnă o creştere de 430% faţă de anul 2007 şi de 300 % pentru profit. Datele arată clar că tot mai mulţi angajatorii sunt interesaţi să apeleze la specialişti pentru a-i găsi pe cei mai potriviţi angajaţi.
Roxana Nica, reprezentantă a companiei care a realizat studiul: “Au considerat că ar aduce un beneficiu externalizarea acestor servicii, odată din punct de vedere al recrutării, pentru că nu fac doar recrutare, ci şi alte servicii de resurse umane, salarizare, documente. Poate este mult mai uşor de controlat şi de gestionat o asemenea relaţie decât un departament intern care poate ar fi mai greu de gestionat sau poate ar aloca mai multe resurse de timp şi bani până la urmă”.
Însă creşterea acestor companii a avut loc mai ales pe fondul crizei de angajaţi din ultimii ani. România se confrunta cu o rata şomajului record, de 3,8%. Este extrem de mic, iar patronatele estimează că sunt cel puţin 500.000 de locuri de muncă care trebuie urgent acoperite.
România avea la finalul anului trecut doar 380 de mii de şomeri, potrivit INS, în scădere cu 15% faţă de anul precedent. Cei mai mulţi sunt tineri, până în 35 de ani, şi cu puţină educaţie.
Cea mai mare rată a şomajului este în cazul tinerilor de până în 24 de ani, de peste 16%.
Pe acelasi subiect: