Noua regula este inclusa in draftul Codului insolventei, aflat inca in discutie, obtinut de Mediafax.

"In cazul contractelor de leasing in derulare la data deschiderii procedurii, ratele curente de dupa deschiderea procedurii nu vor fi inscrise in tabelul creditorilor, fiind platite la scadenta. Pentru ratele anterioare inscrise in tabel, acestea vor urma regimul juridic al creantelor din categoria din care fac parte, iar neachitarea lor nu va putea fi invocata ca temei al refuzului finalizarii contractului si transferului dreptului de proprietate, daca ratele curente si celelalte obligatii curente de dupa deschiderea procedurii au fost respectate", este stabilit in document.

In prezent, firmele de leasing pot refuza transferul dreptului de proprietate daca obligatiile, atat restante, cat si curente, calculate in sarcina debitorului aflat in insolventa nu sunt achitate integral.

Codul mai prevede ca acele creante provenind din contractele de leasing reziliate inainte de deschiderea procedurii insolventei vor fi inregistrate in diferite modalitati, si anume dupa ce sunt achitate alte creante prioritare daca proprietatea bunurilor este transferata debitorului ori va fi inregistrata doar diferenta dintre valoarea intregii creante si valoarea de piata a bunurilor ce fac obiectul contractului de leasing stabilita de un evaluator independent, daca bunurile sunt reposedate.

Daca unul sau mai multe din bunurile reposedate au fost vandute de catre societatea de leasing pana la data intocmirii tabelului preliminar al creantelor, pentru aceastea se va deduce din totalul creantei de inregistrat pretul obtinut la vanzare, scrie Mediafax.