Piata de leasing a scazut cu 12% in trimestrul I, la 242,8 milioane euro
Piata de leasing a inregistrat in primul trimestru o scadere de 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 242,86 milioane euro, pe fondul reducerii cu 19% a segmentului auto, la 173,2 milioane euro, a declarat marti presedintele ALB Romania, Antoaneta Curteanu.
"In 2010-2011 am vazut o crestere usoara a pietei in primul trimestru, insa estimarile nu s-au adeverit, iar in primele trei luni ale acestui an suntem cu 12% sub aceeasi perioada de anul trecut", a declarat Curteanu intr-o conferinta de presa a Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania.
Ea a aratat ca scaderea pietei a fost generata de mai multi factori, precum efectul introducerii timbrului de mediu, amanarea programului Rabla si lipsa de incredere a firmelor de a investi in aceasta perioada.
"Exista interes pentru reinnoirea parcului auto sau a celui industrial cu echipamente, dar clientii prefera sa amane decizia de a investi pana se va vedea o stabilitate economica si vor avea predictibilitate", a exlicat Curteanu.
Segmentul de leasing imobiliar a avut in primul trimestru un declin de 60%, la 8,3 milioane de euro, echipamentele reprezentand motorul de sustinere a pietei de profil, cu un avans de 41%, la 61,34 milioane euro. Ponderea autovehiculelor a scazut cu sase puncte procentuale, la 71%, cea a echipamentelor a avansat de la 16% la 25%, iar imobiliarele si-au diminuat cota cu trei puncte, la 4%.
Pe segmentul vehiculelor, automobilele si-au pastrat cota de 61% in primele trei luni, vehiculele comerciale usoare inregistrand un salt de la 12% la 14%, iar comercialele grele au consemnat un regres al ponderii de la 27% la 25%.
"La echipamente vedem potentialul mare, echipamente industriale care necesita investitii", a spus Curteanu.
Tranzactiile pe masinile second-hand castiga teren, ajungand sa aiba o pondere de 17%, cu trei puncte procentuale peste aceeasi perioada din anul trecut. Restantele contractelor de leasing terminate anticipat pentru care bunurile nu au fost recuperate au scazut, la nivelul pietei de leasing, cu 7% pentru sectorul de echipamente, la 33,79 milioane euro, cu 3% pentru vehicule, la 39,74 milioane euro, si cu 70% pentru imobiliare, la 4,9 milioane euro. Totodata, numarul vehiculelor recuperate de companiile de leasing membre ALB a scazut cu 7% in primele trei luni, la 1.259 unitati.
Recuperarile de echipamente au inregistrat o crestere de 9%, la 195 unitati, iar pentru imobiliare s-a inregistrat o scadere de 46%, la 7 unitati. In ceea ce priveste activele revandute de finantatori, la vehicule se constata o stagnare, la putin peste 1.100 de masini, iar echipamentele au avut un avans de 27% al vanzarilor, la 128 unitati.
In functie de tipul clientilor, companiile au atras finantarile in leasing financiar in proportie de 95%, pondere in urcare de la 88%, in timp ce finantarile pentru persoanele fizice si-au redus cota de la 11% la 4%, sectorul public pastrandu-si ponderea de 1%.
"La finantarile pentru retail a avut impact regulamentul 17 BNR, care impune o prudentialitate mai serioasa la finantarile in euro. De asemenea, a existat o perioada de adaptare la produsele de finantare in lei, pentru care inca nu exista apetit suficient", a afirmat secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu. Ponderea contractelor cu durata de 4-5 ani a crescut de la 24% la 27%, fiind perioada cea mai utilizata de clienti, categorie urmata de durata 3-4 ani (23% pondere, in scadere de la 24%) si 2-3 ani (21% pondere, in stagnare). Contractele pe o perioada de un an si cele pe 7-15 ani (in cazul imobiliarelor) detin cate o cota de 5%.