Grupul sud-coreean intentioneaza sa investeasca cel putin doua miliarde de dolari in biofarmaceutice, inclusiv in segmentul produselor biosimilare, care sunt versiuni mai ieftine dar identice ale medicamentelor biotehnologice originale, ale caror patente au expirat, potrivit Mediafax.

Farmaceuticele biosimilare sunt medicamente biologice, adica medicamente al caror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celule de plante sau animale, bacterii, virusuri sau drojdie. Medicamentele conventionale sunt fabricate de obicei prin sinteza chimica, potrivit informatiilor de pe site-ul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Samsung, cu venituri anuale de 327 de miliarde de dolari, vrea sa se dezvolte in domeniul biotehnologiei, industrie care potrivit estimarilor ar urma sa genereze in cinci ani vanzari de peste 220 de miliarde de dolari.

Pe masura ce piata electronicelor ajunge la saturatie, presedintele grupului, Lee Kun Hee, a inceput sa investeasca in noi domenii care sa sustina dezvoltarea Samsung.

"Suntem inca la inceput. Suntem o companie Samsung. Mandatul nostru este sa devenim numarul 1 oriunde ne implicam, asa ca obiectivul pe termen lung este sa devenim o companie farmaceutica importanta la nivel mondial", a declarat Christopher Hansung Ko, director general la divizia Samsung Bioepis a grupului.

In centrul acestor planuri se afla produsele biosimilare. Samsung intentioneaza sa vanda in 2017 prima sa versiune a medicamentului Enbrel al companiei Amgen, destinat tratarii artritei, precum si o versiune a produsului Remicade, pentru tratamentul afectiunilor autoimune, fabricat de Johnson&Johnson. O alta divizie, numita Samsung Biologics, are contracte pentru fabricarea medicamente bio sub brandul unor companii farmaceutice mari.

Intre concurentii Samsung pe piata produselor biosimilare se numara Pfizer si Amgen.

Europa si Japonia accepta produsele biosimilare, dar in Statele Unite nu au fost stabilite inca reglementari specifice si nici nu au fost inca aprobate astfel de produse. Autoritatile americane analizeaza o sertie de probleme, inclusiv ce fel de cercetari sunt necesare pentru a permite ca versiunile mai ieftine sa inlocuiasca in farmacii medicamentele originale.

Vanzarile de medicamente biosimilare ar putea creste la 24 de miliarde de dolari in 2019, de la 1,2 miliarde de dolari in 2013, iar piete cum este cea a Statelor Unite s-ar putea dezvolta expondential odata ce vor fi stabilite reglementarile, potrivit estimarilor din ianuarie ale companiei de consultanta Frost & Sullivan.

Grupul Samsung anticipeaza sa genereze venituri de este 1,8 miliarde de dolari pe an din biofarmaceutice, pana in 2020.