Grupul sud-coreean intentioneaza sa organizeaze in saptamanile urmatoare un eveniment la Moscova pentru a prezenta smartphone-ul. Lansarea din Rusia urmeaza sa fie coordonata cu o conferinta a dezvoltatorilor planificata de sustinatorii Tizen pentru inceputul lunii iunie, la San Francisco.

De asemenea, Samsung este aproape de lansarea unui smartphone Tizen in India, a declarat una dintre surse, si lucreaza la sistemul de operare pentru a-l face compatibil si cu televizoare. Sursa citata de cotidianul american a afirmat ca nu exista un calendar pentru lansarea unui televizor folosind Tizen.

Samsung nu a raspuns solicitarilor pentru comentarii ale Wall Street Journal, iar Asociatia Tizen, care supravegheaza dezvoltarea sistemului de operare, a refuzat sa comenteze.

Grupul sud-coreean obtine profituri de miliarde de dolari din productia si vanzarea de smartphone-uri, televizoare si frigidere, dar nu are prezenta semnificativa pe piata software si a serviciilor, care definesc din ce in ce mai mult interactiunea utilizatorului cu astfel de dispozitive.

Pentru a ajuta Tizen sa castige teren, Samsung si Intel, companie partenera in proiect, prezinta sistemul de operare ca pe o platforma construita pentru a conecta o gama de dispozitive. Samsung a lansat mai multe camere digitale si un smartwatch, Gear 2, utilizand Tizen.

Jaguar Land Rover, divizie a Tata Motors, angajeaza dezvoltatori Tizen pentru crearea de software si servicii, precum harti si divertisment, destinate autovehiculelor pe care le produce. Proiectul, in parteneriat cu Intel, va fi concentrat intr-un nou centru de cercetare al Jaguar in SUA.

Activitatea Tizen pe piata smartphone este, insa, urmarita cu mai mare atentie, noteaza Wall Street Journal. Samsung pare ca vrea sa evite o confruntare directa cu Apple si Google pe pietele mari, precum cea din SUA, si prefera economiile emergente, precum Rusia si India, unde are deja vanzari semnificative de telefoane.

Sistemul de operare Android al Google este utilizat de majoritatea smartphone-urilor produse de Samsung.

Samsung a avut dificultati in anii trecuti in privinta lansarii de smartphone-uri cu programul Tizen. In 2011, grupul a anuntat ca va prezenta un astfel de telefon in primul trimestru din 2012, insa lansarea nu a mai avut loc. Cel mai recent esec a fost inregistrat in ianuarie, in ultimul moment, dupa ce mai multi operatori telecom partenri ai Samsung au renuntat.