Doar 25% dintre societatile privatizate in Romania in 25 de ani mai sunt in viata
Rata de succes a privatizarilor in Romania a fost sub 25% in ultimii 25 de ani, timp in care au fost vandute 7.726 de societati de stat, iar peste doua milioane de locuri de munca au fost pierdute, sustine presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor, Cristina Chiriac.
"In 1989, sectorul privat din Romania nu exista. Din 1990 au inceput sa fie demarate mai multe programe, iar cea mai importanta prevedere a programelor din ultimii 25 de ani a fost privatizarea. In aceasta perioada, au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mica de 25%. Adica mai putin de 25% dintre companiile privatizate mai sunt in viata. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a doua milioane de locuri de munca", a explicat Cristina Chiriac.
Datele provin dintr-o analiza a asociatiei pe care Chiriac o reprezinta, realizata pentru perioada 1990 - 2014, inclusiv.
In acest context, reprezentanta antreprenorilor sustine ca IMM-urile ar trebui sa preia aceasta responsabilitate sociala, de a absorbi personalul disponibilizat din institutiile de stat, insa, din pacate, acest sector continua sa fie neglijat de autoritati.
"Durerea cea mai mare este ca sectorul IMM este lasat in permanenta pe ultimul plan", a subliniat Cristina Chiriac.
Despre privatizare a vorbit si presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania, Dan Paul.
El a spus ca esecul privatizarilor in Romania este explicat prin forma aleasa de stat, respectiv vanzare directa, nu prin piata de capital, care este un proces mult mai transparent, si, implicit, mai sigur, atat pentru stat cat si pentru investitori. Insa statul evita aceasta modalitate de privatizare pentru ca "anumite persoane inca se gandesc la spagi".
"Statul nu vrea privatizari prin bursa pentru ca inca se gandeste la spagi", a spus Dan Paul, precizand ca privatizarile prin bursa elimina orice urma de indoiala asupra procesului, companiile devin transparente, sunt evitate scurgerile de bani, statul incaseaza in mod corect impozitele, iar societatea privatizata nu poate fi "sifonata".
"Pentru a rezolva o parte din aceste probleme ar trebui sa avem un guvern cu mai putini ministri, insa mai bine platiti"', mai spus reprezentantul brokerilor.
El admite, totusi, ca si Bursa de la Bucuresti are o problema legata de volumul redus de tranzactionare, astfel ca este nevoie de atragerea investitorilor pe bursa, inclusiv a antreprenorilor de tipul IMM-urilor.
"Nu pot sa ofer nicio garantie pentru anul 2016. Incercam sa atragem mai multi emitenti privati la bursa. Exista deja industriasi romani care au inceput sa-si dezvolte afacerile si apeleaza la aceasta alternativa de finantare care se numeste piata de capital", a mai spus Dan Paul.
O alta problema mentionata de el este de ordin cultural, pentru ca investitorii doresc inca sa detina controlul companiilor: "Suntem prea aproape de comunism si ne dorim inca sa lucram la stat. Peste tot exista doua tendinte in piata de capital - actionarul mare sa il fure pe actionarul mic si managerii sa-i fure pe actionari. Acum, legea incearca sa creeze un echilibru. Tarile care au creat acest echilibru functioneaza, ca piete, foarte bine", a mai spus Dan Paul.