Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat, duminică, un atac la adresa multinaţionalelor, băncilor şi companiilor din energie şi a vorbit despre introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

La Ministerul Energiei nu există un proiect de act normativ privind impozitarea cifrei de afaceri în energie, a declarat, Doru Vişan, secretar de stat în minister.

"Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem împreună este să vedem actul normativ, să-l analizăm şi apoi să spunem ce avem de spus. Nu am văzut deocamdată acest act normativ", a afirmat Vişan, citat de Agerpres.

ACUE a avertizat, marţi, că întreaga economie românească ar avea de suferit în urma introducerii unui astfel de impozit.

”Dacă aceste informaţii “pe surse” s-ar materializa, consecinţele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci şi pentru întreaga economie românească şi pentru români. De asemenea, este de aşteptat să apară numeroase falimente şi nici o companie să nu fie în măsură să îşi asume rolul de furnizor de ultimă instanţă”, se arată în comunicat.

Federaţia a avertizat că, dacă s-ar introduce un impozit pe cifra de afaceri, furnizorii şi traderii de energie ar fi expuşi riscului de a rămâne fără lichidităţi, ceea ce i-ar obliga să îşi întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale şi a agentului termic.

Această situaţie va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranţă a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea naţională”, se arată în comunicat.

Totodată, capacitatea investiţională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiţi să sisteze programele de investiţii, deşi există un consens larg că sunt absolut necesare investiţii de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic şi pentru dezvoltarea de noi capacităţi şi a unor noi resurse, potrivit ACUE.

Dată fiind importanţa strategică a sectorului energetic şi rolul acestuia pentru Bursa de Valori Bucureşti, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecinţe foarte grave asupra preţului acţiunilor şi ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor româneşti listate, pieţei de capital, dar şi zecilor de mii de români care au investit în acţiunile acestor companii”, se arată în comunicat.

ACUE subliniază că membrii săi respectă legislaţia românescă şi sunt buni plătitori de taxe şi impozite, contribuind împreună, în ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro anual, la bugetul de stat.