Dinel Nutu, fost Staicu, condamnat definitiv la sapte ani de detentie pentru frauda si arestat saptamana trecuta in Ungaria, a fost adus, sambata, in Bucuresti, fiind incarcerat deocamdata la Directia Cercetari Penale.

Nutu a fost dus in fata unui judecator al Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, pentru confirmarea mandatului de arestare, emis in lipsa la 20 aprilie, ca urmare a unei hotarari definitive a Tribunalului Capitalei.

Confirmarea a fost amanata pentru dat de 3 mai, intrucat instnatei nu ii parvenise mandatul de executare a sentintei de condamnare emis de Curtea de Apel Bucuresti, care a decis ca Dinel Nutu-Staicu sa ispaseasca sapte ani de inchisoare pentru frauda.

Pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti se afla un dosar in care Dinel Nutu (fost Staicu) este judecat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni.

Nutu a fost prins in seara de 19 aprilie, in localitatea Mako din Ungaria.

Pe numele lui era emis un mandat european de arestare, el fiind condamnat la sapte ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi si abuz in serviciu contra intereselor publice, in ce legatura cu activitatea Bancii Internationale a Religiilor.

Ministerul Justitiei informa ca Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a emis, la data de 6 aprilie 2011, un mandat european de arestare pentru executarea pedepsei de sapte ani inchisoare, dispusa prin sentinta penala 1240/15 iunie 2010 a Judecatoriei Sectorului 4, definitiva prin decizia penala 741/4.04.2011 a Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

In 4 aprilie, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. Omul de afaceri a fost de negasit, astfel ca instanta de executare a pedepsei l-a dat in urmarire nationala, pe vechiul nume.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal de la 1 aprilie, cand omul de afaceri si-a ridicat noua carte de identitate, insa autoritatile au fost informate de aceasta schimbare miercuri, 6 aprilie, dupa ce, la cererea jurnalistilor, au cerut informatii de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date.

Astfel, in 7 aprilie, Dinel Nutu a fost dat in urmarire internationala, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.

Procurorii au cerut o interdictie de a parasi tara pentru Dinel Staicu in 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intentia acestuia de a-si schimba numele, insa nu au reusit sa-i convinga pe judecatori ca omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregateste sa fuga din tara.

Cererea a fost formulata atunci de procurorul de sedinta, in procesul in care Dinel Staicu era judecat de magistratii Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti pentru "asociere in vederea savarsirii de infractiuni", dosar in care omul de afaceri este acuzat, alaturi de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Medias.

Conform declaratiilor DNA, existau suspiciuni ca inculpatul intentiona sa se sustraga de la executarea acestei pedepse. DNA a avut la indemana posibilitatea depunerii cererii de luare a masurilor asiguratorii la Curtea de Apel Bucuresti, pe rolul careia, tot de la acea data, se afla dosarul in cauza, primul termen de judecata pentru recurs fiind fixat de CAB la 7 februarie 2011.

Serviciul Roman de Informatii a ajutat in localizarea lui Dinel Staicu in Ungaria.