Dinel Staicu a fost condamnat la 12 ani de inchisoare!
Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, joi, pe Dinel Staicu la 12 ani de inchisoare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor, majorand astfel pedeapsa de patru ani de inchisoare primita de acesta la Judecatoria Sectorului 4.
Tot la 12 ani de inchisoare a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti si fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor (BIR) Ion Popescu, la Judecatoria Sectorului 4 acesta primind o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de o frauda de cinci milioane de euro.
Alaturi de acesit au primit pedepse de cate sase ani de inchisoare cu executare Radian Raceala si Viorica Dutu, Tribunalul Bucuresti majorand astfel pedepsele de trei ani de inchisoare cu suspendare aplicate de instanta de fond.
Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitiva, putand fi contestata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
In 15 iunie, Judecatoria Sectorului 4 i-a condamnat pe Dinel Staicu si pe fostul presedinte al BID Ion Popescu la cate patru ani de inchisoare cu executare si la plata a peste opt milioane de lei, intr-un dosar privind o frauda de cinci milioane de euro.
In acelasi dosar au mai fost condamnati la trei ani de inchisoare cu suspendare Radian Raceala, fost director al Directiei de creditare din BIR si Viorica Dutu, fost sef serviciu creditare la aceeasi banca, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata. Celor doi instanta le-a impus termene de incercare de cate cinci ani.
Pe latura civila, instanta a admis atunci in parte actiunea partii civile Banca Internationala a Religiilor - prin lichidatorul Moore Stephens (RVA) - si i-a obligat pe cei patru inculpati la plata in soldar a 8.053.561,1 lei, precum si a dobanzii legale calculate de la data acordarii pana la plata efectiva a fiecarui credit pentru societatile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul si Rebega Consulting de catre noua sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gara, SMB, Plevnei Bucuresti, Targoviste, Pitesti, Slatina, Dragasani si Ramnicu Valcea.
Decizia a fost contestata cu apel la Tribunalul Bucuresti, care joi a majorat pedepsele in cazul celor patru.
Staicu a fost trimis in judecata in noiembrie 2006, de catre Directia Nationala Anticoruptie, alaturi de el fiind inculpat si fostul presedinte al BIR. Potrivit anchetatorilor, din banii obtinuti fraudulos de la BIR Staicu a cumparat actiuni la SIF Oltenia, in valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societati pe care le controla.
Staicu a fost numit in conducerea SIF Oltenia in 2006, inlocuindu-l in functia de presedinte-director general pe Vasile Salapa.
Ca urmare a trimiterii in judecata, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a solicitat CA al SIF Oltenia sa convoace AGA, iar actionarii sa decida daca il mentin pe Staicu in functiile de conducere. Actionarii SIF Oltenia au hotarat in august 2008 ca Staicu sa ramana la conducerea societatii pana cand instanta de judecata va emite o hotarare definitiva.
Potrivit procurorilor, Staicu a solicitat si a obtinut incheierea unor conventii de cesiune de creanta si a unor contracter de credit, iar banii i-a utilizat in interesul altor societati pe care le controla. In termenul de gratie pentru efectuarea platii unor creante cesionate si inainte de expirarea perioadei de un an prevazuta pentru utilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani imprumutate de la banca fara a achita ratele scadente creantelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbtie a societatilor cesionare si apoi le-a declarat falimentare.
Ulterior, el a instrainat imobilele asupra carora se constituisera garantii, astfel ca executarea garantiilor nu s-a mai putut realiza.
In 19 iulie, CNVM a dispus covocarea actionarilor pentru a stabili daca este oportun ca Dinel Staicu sa ramana la conducerea societatii, dupa ce acesta a fost condamnat la patru ani de inchisoare.
Administratorii SIF Oltenia au refuzat insa sa convoace AGA, sustinand ca problema ridicata de Comisie a mai fost pusa in discutia actionarilor, urmare a unei ordonante CNVM din februarie 2007. Societatea mentiona ca actionarii i-au ales pe Staicu si pe Carmen Ioana Popescu ca administratori, la jumatatea lunii noiembrie 2008, cu toate ca era cunoscuta existenta litigiilor penale ale acestora.
In septembrie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a amendat cu cate 2.000 de lei patru membri ai Consiliului de Administratie al SIF Oltenia, intrucat nu au dispus convocarea actionarilor pentru discutarea oportunitatii mentinerii lui Dinel Staicu in functia de presedinte CA.
Pe acelasi subiect: