Romania surclaseaza regiunea in Top 500 Europa Centrala si ramane destinatie atractiva pentru investitii. Avem 46 de companii in clasament. Cine a avut cea mai spectaculoasa crestere
Romania ramane una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitii. Cele mai mari companii din tara, prezente in Top 500, inregistreaza o rata medie anuala de crestere a veniturilor de 5,3%, comparativ cu numai 0,3% media pe regiune, potrivit Deloitte.
Numarul companiilor romanesti prezente in Deloitte Central Europe Top 500 a crescut fata de anul trecut de la 42 la 46 si a plasat Romania pe locul 4, cu o pozitie mai sus fata de 2014.
Veniturile totale ale companiilor din Romania au crescut cu aproape 7%, pana la 46 miliarde euro.
Prin comparatie, veniturile totale ale tuturor companiilor din Top 500 au scazut cu 1,8% comparativ cu 2014, ajungand la 682 miliarde euro.
30 de companii romanesti au urcat in clasament fata de anul anterior si opt noi au intrat in clasament.
"Locul pe care Romania il ocupa in Deloitte CE Top 500 reflecta, in mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum si buna sa pozitionare. Cu o crestere microeconomica constanta, Romania se situeaza printre campionii regionali in ceea ce priveste cresterea economica. Este de asteptat ca aceasta evolutie sa continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politica, legislativa si fiscala a tarii, care reprezinta elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativa a mediului economic si de afaceri", a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania.
Industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la pozitia Romaniei in clasament, cu venituri cumulate de 18,943 miliarde euro, urmata de cea de bunuri de larg consum si transporturi cu 13,378 miliarde de euro, industria prelucratoare cu 9,526 miliarde de euro, tehnologie, media si telecomunicatii cu 2,849 miliarde de euro si sanatate cu 1,311 miliarde de euro.
Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o Auchan, care a urcat 217 locuri pana pe pozitia 237, in timp ce Enel, Oscar Downstream si Interagro nu au mai intrat in clasament.
In ce priveste actionariatul, cele mai multe sunt multinationale (36) si numai trei reprezinta entitati detinute de antreprenori romani.
In top sunt si sase banci si patru companii de asigurare.
Cu active totale de 51,9 miliarde euro, sectorul bancar a inregistrat o usoara crestere, de la 51,1 miliarde euro in anul anterior. Clasamentul a ramas la fel, cu Banca Comerciala Romana pe prima pozitie, urmata de BRD-Groupe Societe Generale si Banca Transilvania, pe urmatoarele locuri.
Primele trei locuri din clasamentul Deloitte au ramas neschimbate fata de anul trecut. In pofida unei scaderi a veniturilor in euro cu 5,5% (in PLN cu 5,9%), PKN Orlen din Polonia isi pastreaza pozitia de lider, urmata de MOL din Ungaria si Skoda Auto din Republica Ceha.