Cum rezista restaurantele in criza: meniuri exotice, de 3 ori mai scumpe! VIDEO
Intr-o perioada in care asistam la faliment dupa faliment, patronii de restaurante, greu incercati de criza, se lupta sa reziste pe piata. Unii au renuntat la meniul clasic, pentru unul exotic. S-au gandit ca friptura de cangur sau de miel din Noua Zeelanda ii vor convinge pe clienti sa manance in oras. Doar ceva iesit din comun ii mai poate ajuta dupa ce anul trecut afacerile le-au scazut cu cel putin 25 de procente.
Suntem in bucataria unui restaurant de langa Bucuresti, unde friptura de porc a fost inlocuita cu cea de cangur. Patronul si-a dat seama ca numai ceva nou ii va aduce profit, asa ca a creat un meniu sofisticat. Friptura de vita japoneza sau coronita de miel din Noua Zeelanda, toate se vand bine, spune el, chiar daca o portie costa si 150 de lei.
Lasam meniurile sofisticate si ajungem in acest restaurant unde bucatarii nu pregatesc mai mult de patru feluri principale pe zi. Astazi in meniu am gasit supa crema de telina, pui cu lapte de cocos si orez, salata de ciuperci si cateva prajituri.
Nu au fost uitati nici clientii care tin la silueta. Pentru ei exista restaurantele dietetice, unde nimic nu este prajit si nici nu contine zahar. In plus, in acelasi loc un specialist le poate crea clientilor propriul program de nutritie.
Pe piata din Romania numaram aproximativ 13.000 de restaurante. O treime au ales bucataria romaneasca, 28% pe cea italieneasca, 9% sunt fast-fooduri si 7% cu meniu international. Adica japonez, chinezesc, thailandez, argentinian, mediteranean ori libanez.
Pe acelasi subiect: