Retaurantul Noma, clasat pe locul al treilea in 2009, construit intr-un vechi depozit renovat in portul Copenhaga, s-a situat pentru prima oara in fruntea acestei liste a celor mai bune 50 de restaurante din lume, alcatuita de 800 de critici ÅŸi experti in gastronomie din toata lumea.

Acest succes incununeaza creativitatea maestrului bucatar danez René Redzepi, in varsta de 32 de ani, considerat un adevarat "ambasador" al bucatariei nordice, bazata in principal pe ingrediente locale ÅŸi de sezon.

Noma a devansat El Bulli, al maestrului bucatar Ferran Adria, desemnat cel mai bun restaurant din lume la precedentele patru editii, intre 2006 ÅŸi 2009. Ca o recunoaÅŸtere a acestei performante, revista Restaurant Magazine - biblia industriei culinare britanice - i-a inmanat lui Ferran Adria titlul de "bucatarul deceniului", decernat in premiera, anul acesta.

In ianuarie, renumitul bucatar catalan a anuntat ca El Bulli se va inchide in perioada 2012 - 2013, deoarece doreÅŸte sa beneficieze de suficient timp pentru noul sau proiect gastronomic, ce va debuta in 2014.

Pozitia a treia a revenit restaurantului Fat Duck al maestrului bucatar britanic Heston Blumenthal, adept, ca ÅŸi Ferran Adria, al bucatariei moleculare, clasat la precedentele patru editii pe locul al doilea.

Spania are trei restaurante in primele 10 pozitii ale acestui clasament. In afara de El Bulli, restaurantul El Celler de Can Roca s-a situat pe locul al patrulea, Mugaritz, pe locul al cincilea, iar Arzak, pe pozitia a noua.

Totodata, in Top 10 se regasesc trei restaurante americane: Alinea, pe locul al ÅŸaptelea, Daniel, pe locul al optulea, ÅŸi Per Se, pe locul al zecelea.

In schimb, Franta, considerata una dintre marile puteri ale gastronomiei, nu este prezenta in primele 10 pozitii.

Restaurantul parizian Le Chateaubriand, condus de Inaki Aizpitarte, figureaza pe locul al 11-lea, in urcare cu 29 de pozitii fata de clasamentul din 2009.