Cum inveti sa devii antreprenor?
Business Club este o alta comunitate axata pe dezvoltarea spiritului antreprenorial si a aptitudinilor studentilor care vor sa isi deschida propria afacere, care a luat nastere in 2000.
Clubul organizeaza saptamanal intalniri la care participa membrii clubului si antreprenori de succes, in care se analizeaza problemele actuale din domeniul afacerilor, dar si traininguri sustinute de partenerii Business Club.
De asemenea, seminariile sunt axate pe construirea planurilor de afaceri, analizarea pietei de capital, a mediului investitional si cercetarea unor studii de caz din domeniu. La acestea participa aproximativ 20 de tineri, selectati din cei inscrisi, in medie, in jur de 200 de persoane.
O alta asociatie care isi propune sa ajute la dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor cu potential, este Leaders. Aceasta organizeaza diverse evenimente la care sunt invitati specialisti internationali, lideri romani si profesori ai Academiei de Studii Economice (ASE) sau ai Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA).
Asociatia Romana a Tinerilor cu Initiativa, Pro Vobis si Siveco Romania au lansat recent, sub sloganul „Fii tanar antreprenor pentru viitor”, un proiect de „dezvoltare a inovatiei, creativitatii, responsabilitatii si sustenabilitatii antreprenoriatului strategic romanesc”.
Proiectul, finantat prin Programul Operational Regional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, se va derula pe o perioada de trei ani si este estimat la aproape 20 de milioane de lei.
Organizatiile isi vor folosi expertiza pentru a le dezvalui tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani competente manageriale si antreprenoriale. Aproximativ 4.800 de tineri vor putea urma, gratuit, 16 cursuri de formare, acreditate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.
Centrul de formare va avea loc in Craiova, Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Brasov si Constanta si va cuprinde, printre altele, urmatoarele module: managementul proiectelor, investitii, leadership, negociere, comunicare in business si marketing.
De asemenea, cei interesati sa-si deschida o afacere in mediul rural pot participa la proiectul Rural-Antreprenor, finantat din bani europeni si derulat de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri in parteneriat cu Siveco Romania, Asociatia Euro 26, ProJob si Formastur.
Cursurile se vor desfasura in perioada august 2011 – aprilie 2012 si vor acoperi toate disciplinele necesare pentru initierea si conducerea cu succes a unei afaceri in mediul rural, de la management, la administrare financiara si marketing.
Motivul pentru care aceste cursuri au ca scop businessurile din mediul rural, il constituie faptul ca, aproape jumatate din populatia Romaniei locuieste in mediul rural, ceea ce face ca exploatarea potentialului de dezvoltare si nevoia de instruire si initiativa antreprenoriala sa fie o prioritate in aceste zone.
Totodata, studiile arata ca 90% din afacerile pornite in mediul rural esueaza din cauza accesului limitat la metode moderne de management si dezvoltare a afacerilor, precum si din cauza accesului redus la informatie.
Marius Ghenea, un cunoscut antreprenor din Romania, preda astfel de cursuri si considera ca ele „reprezinta o investitie in viitor”, facand referire, in special, la programele platite.
„Particip la mai multe programe de acest gen. Totodata, tin si cursuri in cadrul EMBA al CEU Business School si Maastricht School of Management. Calitatea programelor tine atat de profesori, cat si de curricula si structura programului”, a spus pentru incont.ro, Marius Ghenea.
El sustine ca „antreprenoriatul se poate invata” si ca astfel de cursuri sunt extrem de utile pentru tinerii ambitiosi, care doresc sa-si desfasoare o afacere pe cont propriu.
„Atunci cand te inscrii la un astfel de curs, o faci pentru dezvoltarea ta personala si nu pentru a da bine in CV”, explica Ghenea.
Ghenea este implicat si in programul School forStartups (S4S), un proiect de educatie antreprenoriala pentru antreprenorii aflati la inceput de drum. Programul este oferit de Fundatia Post-Privatizare si este derulat cu sprijinul sau si al investitorului englez, Doug Richard.
Astfel, cei care vor sa invete tainele antreprenoriatului de la Marius Ghenea si alti profesori britanici, implicati in proiect, platesc doar 500 de euro.