Documentul elaborat de administratorii judiciari BDO Business Restructuring si RomInsolv va fi supus aprobarii judecatorului sindic la 25 martie. Planul prevede o perioada de reorganizare de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca un an.

Planul prevede trei variante de valorificare a patromoniului combinatului, una dintre acestea vizand vanzarea Oltchim SPV, care ar urma sa fie infiintat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fara datorii, iar alta conversia creantelor creditorilor garantati si bugetari in actiuni, partial sau integral. Cea de-a treia varianta se refera la darea in plata a bunurilor imobile terenuri si cladiri catre creditorii bugetari.

La finalul lunii aprilie, avocatul Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, a declarat ca spera ca vanzarea Oltchim va avea loc pana la finele anului.

El a afirmat ca situatia companiei s-a imbunatatit semnificativ, iar Oltchim nu mai este "un pacient bolnav, in stare de coma", ci unul "in convalescenta".

Combinatul functioneaza in prezent la 30% din capacitate si genereaza lunar un rulaj de 15 milioane euro si un EBITDA de peste 700.000 euro, iar peste 70% din productie pleaca la export.

Comparativ, in vara anului 2012, cand functiona la o capacitate de 80%, compania avea pierderi lunare de cinci milioane de euro, potrivit avocatului.

"Eu personal am vazut lucrurile acestea, in asa fel incat sa nu fiu considerat un fel de Danila Prepeleac. Nu m-am dus cu martoaga la iarmaroc ca s-o vand pe trei gaste. Daca am vazut ca nu exista posibilitatea sa vinzi martoaga, am zis ca ma intorc acasa si incerc s-o fac sa arate mult mai bine, ca sa pot sa o vand la un pret corect", a spus Piperea.

Tabelul creantelor totalizeaza 800 milioane euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica si BCR.

Autoritatile au incercat de mai multe ori, in ultimii ani, sa privatizeze compania, dar demersurile au esuat, cel mai recent anul trecut, din lipsa de oferte.

Combinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni, si se afla in insolventa din ianuarie 2013.

Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, in principal ca urmare a majorarii exporturilor, dar si reducerii preturilor la titei, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar pozitiv, pentru prima data in ultimii trei ani.