Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, companiile chineze sunt interesate de modernizarea si extinderea capacitatilor de productie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nucleara Cernavoda, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarnita, realizarea tronsonului de autostrada Craiova - Pitesti si constructia tronsonului feroviar de mare viteza Bucuresti - Constanta.

"Potentialul de investitii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales in contextul globalizarii. Romania are proiecte in domenii cheie - energie, transport, IT, agricultura. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru realizarea de proiecte in tarile Europei Centrale si de Est, iar proiectele Romaniei sunt viabile si pot obtine finantarea necesara implementarii", a declarat intr-un comunicat ministrul Constantin Nita.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, s-a intalnit sambata cu ministrul Comertului din China, Gao Hucheng, in cadrul unei vizite oficiale la Ningbo, in perioada 6–9 iunie, cu ocazia conferintei ministeriale a ministrilor Economiei si Comertului din China si tarile Europei Centrale si de Est.

S-a discutat astfel despre cooperarea Romaniei cu Republica Populara Chineza, despre dezvoltarea de parcuri industriale si despre accesul pe piata chineza a produselor romanesti, in special a celor de origine animala.

Schimburile comerciale bilaterale dintre Romania si China au totalizat 3,28 miliarde de dolari in anul 2013, potrivit Ministerului Economiei. In primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioanede dolari, in crestere cu 23,5% fata de perioada similara a anului precedent.