Consiliul Concurenţei analizează preluarea Oltchim de către Chimcomplex, cea mai mare tranzacție din Europa de Est din acest an
Combinatul Oltchim
Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Chimcomplex SA preia o parte din activele Oltchim SA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.
Chimcomplex SA face parte din grupul industrial român SCR, controlat de Ştefan Vuza, şi activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice.
Combinatul Oltchim SA, important producător din industria chimică, a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrată de un consorţiu de administratori judiciari.
Activele achiziţionate de Chimcomplex SA reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât şi investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile reprezentând, în principal, utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similare.
Activele pot fi folosite la fabricarea a diferite produse chimice, precum şi la activităţi conexe acestora (producţia, furnizarea şi distribuţia de utilităţi şi materii prime, transport prin vagoane de cale ferată).
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/ 1996), operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
În luna iulie, Chimcomplex anunța că tranzacţia prin care preia combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit acordul preliminar al Comisiei Europene. Directoratul General pentru Concurenţă din cadrul Comisiei Europene a emis recent Scrisoarea de Confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA de către Chimcomplex Borzeşti, precizau oficialii companiei.
Chimcomplex Borzeşti este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România, înfiinţat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal. Compania este listată pe segmentul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti.
Oltchim este cel mai mare producător de produse chimice din România, în special de polieteri şi polioli. Oltchim a fost înfiinţat în 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea, din 1990 funcţionează sub formă de societate comercială pe acţiuni, iar din 1997 devine companie publică prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.
Pe acelasi subiect: