Administratorul special al combinatului, Bogdan Stanescu, declara, in urma cu cateva zile, ca aeste zece investitori care au depus oferte neangajante pentru cele noua pachete ale Oltchim scoase la vanzare ar putea depune oferte definitive pentru cumpararea activelor pana la termenul limita din 26 iunie. Cu toate acestea, termenul a fost prelungit din nou, pana in 6 iulie.

Oltchim a intrat in procedura de insolventa la 30 ianuarie 2013, iar consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

In 2016, statul roman a scos Oltchim la vanzare pe bucati, prin noua pachete de active.

"Aceasta procedura de vanzare a activelor Oltchim a starnit mare interes atat pe piata nationala, de catre investitori romani, cat si pe piata internationala, cu investitori de talie internationala. In acest sens, s-a creat o concurenta si o competitie care, cu siguranta, va conduce la o tranzactie de succes", a spus Stanescu, citat de News.ro.

In martie, termenul limita de depunere a ofertelor angajante pentru vanzarea activelor Oltchim a fost prelungit cu trei luni, pana la 26 iunie, motivul invocat fiind ca s-ar fi primit solicitari de la firme interesate.

"Sunt peste zece investitori care au depus ofertele neangajante si care doresc sa intre in competitie pentru cumpararea activelor Oltchim. Toate ofertele neangajante depuse de potentialii investitori acopera in integralitate toate cele noua pachete de active scoase la vanzare de administratorii judiciari BDO si Rominsolv", a precizat Stanescu.

Potrivit administratorului special, Oltchim a intrat pe profit in acest an. "Cu siguranta, tranzactia Oltchim trebuie sa fie una de succes. Asa cum arata azi, cu o capacitate de productie de 30% si un profit de peste 2 milioane de euro pe luna mai si cu un trend crescator in luna iunie, cred ca Oltchim este o mina de aur care, daca va fi gestionata corect, cu buna credinta, cu investitii in activele societatii, va da un profit mare si stabil investitorului care cumpara activele Oltchim", a mai afirmat Bogdan Stanescu.

Combinatul are, insa, in continuare probleme. Fiind in insolventa, planul de reorganizare este valabil pe patru ani, pana in 2019, iar actuala echipa de conducere nu poate sa intocmeasca un plan de afaceri care sa profite de conjunctura economica favorabila Oltchim, deoarece legislatia nu permite acest lucru, potrivit administratorului special.

De asemenea, lipsa de lichiditati pentru investitiii in modernizarea instalatiilor si in marirea capacitatilor de productie ale societatii limiteaza capacitatea de productie.

Oltchim este singurul producator din Europa Centrala de soda caustica lichida si singurul producator din Romania de clor si polieter polioli. Societatea exporta aproximativ 70 % din productia sa.

Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul societatii. In ianuarie 2013, Oltchim a fost declarata insolventa. De atunci, combinatul a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (si aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizand plata datoriilor anterioare din incasarile pentru o viitoare privatizare. Avand in vedere faptul ca pretul de vanzare estimat in eventualitatea unei privatizari nu ar acoperi intreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulari totale sau considerabile ale datoriilor.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeana a anuntat ca a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre intreprinderi de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.