Prima investigatie, care a vizat companiile Bayer, Sintofarm si distribuitorii lor, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale, a fost declansata de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009 si s-a incheiat la finele anului trecut.

Companiile farmaceutice Bayer, Sintofarm si distribuitorii Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm au fost sanctionate cu 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse Bayer si, respectiv, Sintofarm.

"Aceste intelegeri anticoncurentiale, considerate incalcari grave ale legislatiei concurentei, au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Implicarea distribuitorilor in activitati de export nu conduce la riscul unei aprovizionari necorespunzatoare a pietei romanesti deoarece, conform reglementarilor in vigoare, distribuitorii angro au obligatia de a satisface cu prioritate si in mod satisfacator cerintele pietei din Romania", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinele Consiliului Concurentei.

Amenzile aplicate sunt urmatoarele: Bayer - 7,25 milioane lei, Sintofarm - 63.000 lei, Mediplus - 11,74 milioane lei, Polisano - 3,75 milioane lei, Relad - 1,58 milioane lei, Farmexim - 4,85 milioane lei, Farmexpert - 10,99 milioane lei, Fildas - 5,82 milioane lei, Montero - 75.000 lei, ADM - 3,97 milioane lei si Pharmafarm - 1,38 milioane lei.

De asemenea, Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a finalizat, fara a aplica sanctiuni, investigatia privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si cei ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Investigatia a inceput in Luna octombrie 2008 ca urmare a deciziei companiilor de a sista livrarile de medicamente catre spitale si farmacii. Conform reprezentantilor celor doua asociatii, aceasta decizie se datora refuzului Ministerului Sanatatii de a ajusta pretul medicamentelor in functie de evolutia cursului valutar.