Compania bulgara Speedy cumpara doua firme de curierat din Romania si Bulgaria
Compania bulgara Speedy a semnat un acord preliminar cu o subsidiara a grupului francez La Poste pentru achizitia firmelor de curierat Dynamic Parcel Distribution (DPD) din Romania si GeoPost Bulgaria OOD, parte a unei strategii de extindere in regiune.
Acordul prevede preluarea integrala a DPD de la de la GeoPost, subsidiara a La Poste, si a GeoPost Bulgaria OOD de la GeoPost Yurtici Kargo Servisi, din Turcia, se arata intr-un anunt transmis de Speedy bursei de la Sofia. GeoPost detine 51% din GeoPost Yurtici Kargo Servisi.
Tranzactia ofera GeoPost posibilitatea de a prelua initial o participatie de 25% la Speedy, urmand ca in 2020 sa-si poata creste participatia la peste 50%.
"Fondurile necesare achizitiei companiilor si programului de investitii pentru Romania se ridica la 30 de milioane de leva (15,3 milioane de euro, n.r.). Finantarea va fi asigurata integral prin majorarea capitalului Speedy si obtinerea unui imprumut pe termen lung pentru investitii", se arata in comunicatul transmis bursei.
DPD Romania a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o crestere a afacerilor de 24%, la 34,8 milioane de lei. Compania, activa din 2008, are circa 500 de angajati, 72 de depozite inclusiv in regim de franciza, si livreaza aproximativ 15.000 de colete zilnic, potrivit portalului Post&Parcel.
GeoPost livreaza colete in peste 230 de tari. Compania, detinuta integral de La Poste, are o participatie de peste 83% la compania DPD. In 2013, GeoPoste a avut afaceri de 4,4 miliarde de euro.
Speedy, companie infiintata in urma cu 14 ani, acopera printr-o retea de 87 de birouri intreg teritoriul Bulgariei, unde livreaza lunar 550.000 de colete. In 2010, Sppedy a format un parteneriat cu DPD, care permite clientilor companiei bulgare sa trimita si sa primeasca colete in Europa la preturi atractive.
Cea mai mare companie de curierat din Romania este Posta Romana. Compania a incheiat anul 2013 cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste noua ori mai mare decat nivelul estimat in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, in care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.
Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei, Posta Romana a consemnat venituri din exploatare de 1,166 miliarde de lei si cheltuieli din exploatare de 1,193 miliarde de lei.
Posta Romana ar urma sa fie privatizata in acest an, termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare fiind stabilit pentru 30 iunie.
Pe acelasi subiect: